– Regjeringen må bare presisere hva slags skip den ønsker, sier Rederiforbundets administrerende direktør Sturla Henriksen til NTB.

Ifølge VG bekrefter statsminister Erna Solberg at norske skal delta med et sivilt skip. Skipet skal være på plass 1. august eller før, sier hun til VG

Til tross for at forbundet har tilbudt hjelp, har det ikke vært noen kontakt med regjeringen mandag eller de siste dagene. Regjeringen forbereder etter det NTB erfarer, en kunngjøring om et norsk maritimt bidrag til redningsarbeidet i Middelhavet.

Ikke bare grensekontroll

Ifølge NRK har det europeiske grensekontrollbyrået Frontex bedt Norge bidra med ett norsk skip fra 1. august. Men det er for lenge å vente, mener Henriksen.

– Jeg håper Europa stiller med ressurser i god tid før det, for nå drukner folk allerede. Og jeg håper bidraget er del av en europeisk operasjon som ikke bare skal beskytte EUs grenser, men at den faktisk skal operere der folk drukner. Det er nær den libyske kysten, sier han.

Henriksen ser for seg at norske skip kan bidra med søk og redning og med å samle opp flyktninger og frakte dem til det europeiske fastlandet.

Norsk mannskap har allerede mye erfaring med redningsoperasjoner i Middelhavet, påpeker han. Siden i fjor har norske skip plukket opp over 5.000 mennesker fordi de tilfeldigvis befant seg i nærheten.

Militært personell

En utvidet europeisk operasjon i Middelhavet med norsk bidrag kan innebære både sikkerhetsmessige og juridiske utfordringer. Det kan også være aktuelt å utplassere militært personell på de sivile fartøyene.

– I en operasjon hvor det eventuelt skulle være ønskelig eller behov for det, må det avklares mellom myndighetene og det rederiet som faktisk stiller skip og mannskap til disposisjon. Men fra farvannene utenfor Somalia har vi erfaring med å ha både sivile og militære væpnede vakter om bord. Så dette skulle vi kunne håndtere på en god måte, sier han.