De russiske A-klasseskutene Sedov og Mir er  henholdsvis verdens største og tredje største seilskute, og er begge påmeldt til Tall Ships Races i Ålesund til sommeren. Førstkommende fredag skulle Sedov anløpe Tromsø og ligge der i tre dager før ferden fortsatte til Kirkenes.

Avlyst

Nå er begge besøkene avlyst, og årsaken skal være den politiske situasjonen mellom Norge og Russland. Blant annet har det vakt irritasjon i Norge at visestatsminister Dmitrij Rogozin besøkte Svalbard i helga. Rogozin står på lista over personer EU og Norge ikke ønsker besøk av etter Russlands annektering av Krim-halvøya. Noen har kalt besøket en ren provokasjon mot Norge.

Ikke bekreftet

Ingen har offisielt bekreftet at  politikk er årsaken til at de russiske skutene avlyser de planlagte besøkene, sier skipsagent Kaj Tore Nilsen i Tromsø til avisa Nordlys.

Ingen signaler

Hvis russerne trekker Sedov og Mir fra deltakelse i  Tall Ships Races, vil det selvsagt ikke være bra for arrangementet i Ålesund. Men ingen har fått signaler om at det kan skje, sier informasjonssjef Anne-Bente Skjellum i Ålesund kommune.

- Vi forholder oss til at begge de russiske skutene har meldt seg på, og håper at dette ikke er noen aktuell problemstilling til sommeren, sier Skjellum.

Sedov har det siste døgnet ligget ca 18 mil rett vest for Molde, forteller Romsdals Budstikke. Sedov er et skoleskip som deltar på de store seilskutearrangementene over hele verden.