Høgskolen i Ålesund slår alle tidligere rekorder med årets søkertall fra Samordna opptak. Med nesten 15 prosent økning er Ålesund best i fylket. Økningen er omtrent dobbelt så stor som landsgjennomsnittet, opplyser Høgskolen i ei pressemelding.

Gjør som flere enn 22.000 andre - lik smp.no på Facebook

Til sammen 1.317 søkere har i år studietilbud ved Høgskolen i Ålesund som sin førsteprioritet.

– Dette er fantastiske tall, sier en godt fornøyd rektor Marianne Synnes, etter at også fjoråret var et godt år for skolen.

Det blir mange som ikke får plass ved Høgskolen i Ålesund i år. 2,6 søkere per studieplass er høyest i fylket. Skolen er også blant de statlige høgskolene i landet med flest primærsøkere per studieplass, opplyser Synnes.

Maritimt

Alle utdanninger med maritimt fokus hadde gode søkertall i 2014, og denne veksten fortsetter i 2015, opplyser skolen.

Størst økning er det for studiet biomarin innovasjon. De har mer enn dobbelt så mange søkere. 119 prosent flere har biomarin innovasjon som førstevalg i år, sier rektor Synnes til Smp.no.

– Det er inspirerende at søkerne ser det store potensialet som havrom-næringer leverer i fremtiden, sier Synnes.

For de maritime fagene sett under ett er søkertallene rundt 11 prosent høyere, sier ho til Smp.no

Både realfag og helsefag har en markant økning i antall studenter i hele landet.

Sjukepleie

For sjukepleieutdanninga er økninga hele 22 prosent, sier Marianne Synnes i Ålesund.

– De gode talla for sjukepleie- og bioingeniørutdanningene viser at Høgskolen har et tilfredsstillende rekrutteringsgrunnlag til å forsyne regionen med helsepersonell i årene framover, mener rektoren for Høgskolen i Ålesund.

Næringsliv og NTNU

Når rektor Synnes skal forklare de gode søkertalla har ho tre forklaringer:

– Høgskolen har fått mye oppmerksomhet den siste tida på grunn av godt samarbeid med arbeids- og næringsliv, og hadde også i fjor en økning på seks prosent.

– Det er likevel ikke urimelig å tro at fusjonen med NTNU kan være av betydning, da vi vil kunne tilby studenter et fag- og forskningsmiljø med enda bedre kvalitet enn i dag, sier hun.

Høgskolen har også gjort flere grep som de mener kan ha gitt utslag på dagens gledelige tall. Rektoren nevner blant annet campus-uka som Høgskolen arrangerte sammen med flere samarbeidspartnere for første gang dette studieåret. Det har også blitt et blomstrende studentliv i byen etter hvert, der studentene markerer seg med arrangementer som studentuke og studentrevy.

Volda

– Høgskulen i Volda vil høsten 2015 ha omlag like mange studenter som vi har hatt de siste åra, uttaler rektor Per Halse i Volda etter at søkertallene i Samordna opptak ble gjort kjent.

Som i fjor har Volda rundt 1.200 primærsøkere. For halvparten av studene har Volda lokalt og løpende opptak heilt fram til studiestart.

Høgskolen i Molde opplyser at de har 1,8 søkere per studieplass, omtrent det samme som i fjor.  Også i Molde er det merkbar økning i søkere til sjukepleie. I petroleumslogistikk er søkertallet halvert.