– Vi mener dette er det faglig riktige. Det er en faktisk observerbar iskant i Barentshavet. Når denne har beveget seg, er det riktig å gjøre dette, sier Solberg til NTB.

I den oppdaterte forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet flyttes i praksis grensen for hvor den sårbare og produktive iskantsonen går. Ferskere tall for isutbredelsen i Barentshavet betyr at de nordligste blokkene i Barentshavet ikke lenger er innenfor iskantsonen.

En samlet miljøbevegelse mener regjeringen med sin nye beregning i praksis inviterer oljenæringen til å starte ny letevirksomhet i svært sårbare havområder.

– Ikke ny definisjon

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok sist helg at partiet ville slutte opp om regjeringens beregning av iskanten. Da hjelper det ikke at regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre ønsker at iskanten skal defineres på nytt – regjeringen har stortingsflertallet med seg.

Regjeringen insisterer i en pressemelding på at den ikke endrer definisjonen av iskanten.

«Den oppdaterte beregningen av iskanten viser at iskanten ikke overlapper med områder som er åpnet for petroleumsvirksomhet. Sammen med de rammene som er satt for leteboring i 23. konsesjonsrunde, innebærer dette at det ikke vil drives petroleumsvirksomhet ved iskanten i denne stortingsperioden,» heter det.

– Må vernes

Både Venstre og KrF reagerer sterkt på fredagens beskjed.

– I saken om iskanten vil Ap og regjeringen ikke engang ta inn over seg det faglige grunnlaget, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

Det avgjørende for Venstre er at svært sårbare områder vernes mot oljevirksomhet.

KrFs energipolitiske talskvinne Rigmor Andersen Eide ber om en definisjon som er miljøfaglig og ikke oljefaglig begrunnet.

– Vi reagerer på at regjeringen holder på sin feilaktige definisjon av iskanten, som de har arvet fra de rødgrønne, sier hun.

Miljøpartiet De Grønne frykter den siste beregningen skal føre til mer oljeaktivitet i nord.

– Vi har allerede funnet mer olje og gass enn klimaet tåler, og det er derfor meningsløst å åpne for leting etter enda mer, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

Mobiliserer bredt

En rekke miljøorganisasjoner raser mot de nye beregningene.

Mens Greenpeace varslet søksmål mot regjeringen for brudd på miljøbestemmelser i Grunnloven, fremhevet organisasjoner som Natur og Ungdom og WWF Norge at regjeringen går mot alle miljøfaglige råd.

– I stedet for å respektere klimaets og naturens tålegrenser, og si nei til oljevirksomhet i sårbare og svært viktige områder som iskantsonen, flytter de grensene for å legitimere oljeboring i Arktis, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

Men oljebransjen tar til motmæle mot kritikken fra miljøpartier og miljøbevegelse.

– Vi har ikke en eneste blokk å avse i diskusjonen om iskantdefinisjoner og vil mobilisere bredt i hele landsdelen. Vi vet at vi har et tungt flertall i Stortinget bak oss i Ap, Frp og Høyre, sier administrerende direktør Kjell Sæter i den nordnorske leverandørsammenslutningen PetroArctic til NTB. (©NTB)