– Du kan anklage mediene for å ikke være nøytrale, men aldri si at vi ikke søker sannheten.

James Nachtwey ser strengt på oss. Han er er en av verdens mest kjente krigsfotografer og har dekket samtlige konflikter siden Vietnamkrigens slutt i 1975.

67-åringen vet hva han snakker om.

– Som ung gutt så jeg grusomme bilder fra Vietnam- krigen. Bilder som opprørte meg. Der og da bestemte jeg meg: Jeg vil bli krigsfotograf. Jeg vil påvirke mennesker til å ta standpunkt, sier Nachtwey.

Han har tatt pause fra krig, konflikt og sultkatastrofer for å møte oss under Nordic Light-festivalen i Kristiansund.

Handling

Nachtwey så tidlig den sosiale verdien av fotografier.

– Målet mitt har alltid vært å opprøre folk nok til å handle.Han har fått utallige priser for sine bilder, men det er rettferdighetssansen som driver han.

– Fotografi og journalistikk i krig er en inngripen, som partene vil kontrollere. Men fri journalistikk skaper en egen agenda som kan skape forandring, fortsetter han.

– Og jeg vil vekke folk.

Snudde ryggen til

I sin jakt på sannhet har Nachtwey hatt mange møter med døden.

– Det er umulig å rangere hvilke kriger eller katastrofer som har gjort sterkest inntrykk. I Rwanda så jeg uskyldige mennesker bli slaktet, mens verden snudde ryggen til. Jeg håper mine bilder fikk noen i den vestlige verden til å reagere. Under terrorangrepene 11. september var han tilfeldigvis i New York. I naboblokka til World Trade Center.

– Jeg så røyk fra den ene blokka, og løp sporenstreks ut på gata for å ta bilder og dokumentere det som skjedde. Da den andre blokka kollapset sto jeg alt for nært. Jeg hadde fem sekunder til å søke sikkerhet. Som krigsfotograf tenker du alltid exit-mulighet. Denne gangen sto det mellom å ta ett bilde til – eller dø.

– Jeg droppet det siste bildet og la på sprang rundt et hjørne. Det reddet livet mitt, mens jeg så kollegaer ikke være like heldig. Noen meter unna.

Empati

Med bildeserien «The Unvanquished», den ubeseirede» viser han flere av sine krigsfoto for publikum i Kristiansund.

– Det er vanskelig for dere i fredelige Norge å forestille seg grusomhetene som skjer i deler av verden. Men jeg føler at nordmenn har stor empati. Det er mange som bryr seg, og det setter jeg pris på. Det er det som er drivkraften min.

– Det er gode mennesker som kan forandre verden.

Skutt og skadet

Selv har han møtt mange mennesker som ikke bar preg av godhet.

– Det er mange som ønsker å stoppe oss eller sensurere pressen. Jeg har blitt skutt og skadet flere ganger.Seinest i fjor, under opptøyene i Thailand, ble han skutt i foten.

– Kula gikk tvers gjennom og jeg kunne gå på foten, så jeg fortsatte å jobbe.Under Irak-krigen ble han skadet av en granat og ble fløyet til Tyskland for å bli operert.Men slutte vil han aldri.

I videovinduet over kan du nå se et lengre videointervju med James Nachtwey hvor han forteller mer om livet som krigsfotograf, og historiene bak bildene du ser på denne siden.

<strong>Kristiansund:</strong> James Nachtwey viser sine krigsbilder for norsk publikum under Nordic Light 2015.
<strong>New York:</strong> 11. september 2001 blir verden rystet av et terrorangrep mot blant annet World Trade Center. Nachtwey var i byen den dagen og tok dette ikoniske bildet.
<strong>Ramallah:</strong> En ung gutt kaster en «molotov cocktail» mot israelske militærstillinger på Vestbredden. Bildet er tatt i 2000, helt i begynnelsen av det palestinske opprøret. – Bensinbombene landet langt fra israelerne, så det var mer en symbolsk handling på det tidspunktet. Etter hvert utviklet det seg til en ny krig, sier James Nachtway. I perioden 2000–2005 ble drøyt 3.000 palestinere og 1.000 israelere drept.
<strong>Kabul 1996:</strong> En enslig kvinne vandrer gjennom ruinene som en gang var Kabuls handelsdistrikt. Totalt ødelagt av Talibans bombing, men samtidig eneste plass hvor mennesker som hadde mistet alt kunne bo.