Crossfit, poledancing og kickboksing er noe mange har hørt om, men kanskje ikke vet helt hva innebærer. Sunnmørsposten har tatt en prat med ulike hobbymosjonister som bruker disse tre treningsformene for å komme i bedre form, både av helsemessige og estetiske årsaker.

Pågang

Etter påske har pågangen på ulike treningssenter vært ekstra stor. Det gjelder å komme seg i form til sommeren.

– Det er alltid mange som begynner å trene etter påske og fram mot sommeren. Vårklærne kommer fram igjen og man innser at det er på tide å gjøre en ekstra innsats, forteller Anne Marie Tabbara, daglig leder ved Pulssenteret, som har avdeling både i Fremmerholen, i Ålesund sentrum og på Valderøy.

Noe av den ekstra pågangen skyldes at Pulssenteret åpnet nytt crossfitsenter, eller boks, som det kalles, rett etter påske.

– Vi har åpnet en crossfitboks i tilknytning til treningssentret vårt i Fremmerholen. Crossfit har stadig økende popularitet og er i vinden for tida. Og det merkes. Hos oss kommer det alt fra veltrente mosjonister til de som nesten ikke har trent før, understreker hun.

Gjør som flere enn 22.000 andre - følg smp.no på Facebook

En første gang for alt

Joachim Eliassen prøver crossfit for første gang da Sunnmørsposten er på besøk. Eliassen ønsker å komme i bedre form, men er lei av å jogge på tredemølla.

– Jeg er ganske lei av den tradisjonelle treninga og håper å finne noe nytt jeg trives med, sier han.

Etter å ha gjennomført en treningsøkt tilpasset nybegynnere med både wallballs, box jumps, pushups og kettlebell swings, sa han seg mer enn fornøyd.

– Det var tungt, men utrolig artig. Så dette skal jeg garantert fortsette med. Vi får god oppfølging av instruktørene og det er lettere å presse seg når man er mange sammen, sier mosjonisten som er i full gang med å skaffe seg bedre kondisjon og styrke til sommeren.

Crossfit

Crossfit oppsto på 1980-tallet i Amerika, men det er først de siste at årene sporten har begynt å blomstre i Norge. Crossfit er en treningsform som hovedsakelig går på styrke og kondisjon i form av varierte og funksjonelle øvelser som utføres med høy intensitet.

– Vi kombinerer forskjellige øvelser for å gi ulik stimulus til kroppen, for å fremme prestasjon og unngå stagnasjon. I crossfit er stikkordet generell trening og målet er å få en så komplett fysikk som mulig, sier instruktør og personlig trener Sindre Østebø Thomsen. Også han mener at sporten passer for alle, ja, til og med bestemor kan være med om vi skal tro ham.

Press

At treningssentrene opplever ekstra pågang nå rundt vårtider er ingen tilfeldighet, mener treningsekspert Yngvar Andersen.

– Det er liten tvil om at det er overfladiske og kosmetiske grunner til at behovet for å trene stiger i disse tider. Vår og sommer innebærer at man har på seg mindre klær, og mange ønsker da å være i god form, sier han.

Statistikk fra Statistisk sentralbyrå viser at jogging er den klart mest populære treningsformen. Også trening på treningssenter i form av aerobic, gymnastikk og styrketrening ligger høyt oppe. Poledancing, crossfit og kickboksing er derimot ikke å se på statistikken og går under «annet».

– Det er flere grunner til at det er slik. For det første er jogging det enkleste man kan gjøre. Det kan gjøres hvor som helst og når som helst. Det er også den treningsformen som brenner flest kalorier og mange velger derfor å løpe for å oppnå raske resultater, forklarer treningseksperten.

– Treningssenter er også populært av den enkle grunn at man kan velge i mye forskjellig, bli inspirert av andre og få hjelp av instruktører og trenere.

Trivsel

Men hvorfor velger noen helt annerledes enn flertallet?

– Noen følger trendene, men andre er nysgjerrige på noe nytt. Det handler også om å finne den treningsformen man liker bedre eller misliker mindre enn andre.

– Ja, for den beste treningen er vel den som faktisk blir gjort?

– Det kunne jeg ikke sagt meg mer enig i! Gode økter man får gjort er mye bedre enn fantastiske økter man ikke får gjort.

Merker ikke at de trener

For å rekke sommerformen er det altså essensielt å finne noe du trives med og som du ikke hopper av etter et par uker. Om du så er en del av flertallet som jogger, eller om du liker litt mer action slik som Stine Maurstad og Elisabeth Johansen.

– Vi bruker poledance. Poledance er en amerikansk treningsform der man utfordrer både styrke, kondisjon og fleksibilitet, forklarer Stine. Hun mener poledance passer for de fleste, og spesielt de som trenger litt variasjon fra treningssentrene.

– Mange kommer hit med lite treningsmotivasjon. Det endrer seg raskt her da man ikke tenker over at man trener fordi man har det så gøy. Mange går fra å være innesluttet til å blomstre, sier hun og legger til at Ålesund Poledancing har medlemmer som kommer helt fra Stryn for å trene.

– Jeg vil anbefale poledance til alle som ønsker å komme raskt i form og samtidig trenger noe som er gøy. Framgangen kommer veldig fort, ofte fra økt til økt. Man blir sterkere, bedrer holdningen sin og får bedre sjøltillit da man presser grensene sine på en behagelig måte.

Bokser seg i form

Jørgine Vasstrand Haagensen, bedre kjent som «Funkygine», er også fan av utradisjonell og variert trening. Hun mener folk må få øynene opp for kickboksing.

– Jeg bruker kickboksing for å holde meg i form. Man utfordrer både styrke og kondisjon. I tillegg må man trene en del mobilitet for å få til alle sparkene. Å være mobil er alltid en fordel, og noe mange trener for lite på, mener hun.

Jørgine begynte med kickboksing for omtrent to år siden og planen var da å stille i NM. Men da hun ble gravid og treneren hennes i tillegg flytta til Oslo, ble drømmen lagt på hylla.

– Nå holder jeg på fordi det er utrolig bra trening og ikke minst moro. I tillegg lærer man seg å koble ut alt og være skikkelig fokusert på det man skal gjøre. Man får en veldig beroligende følelse i kroppen fordi man får ut mye frustrasjon.

Lite utbredt

Til tross for at boksing er en effektiv treningsform, er den ikke stor i Norge. President i Norges kickboxingforbund, Thomas Steenberg, kan fortelle at de har i underkant av 3500 medlemmer.

– Grunnen til at ikke så mange driver med dette er nok at de ikke vet hvor godt kroppen har av det. I tillegg er det litt utradisjonelt å stå og slå. Noen synes det er for voldsomt, men det er helt klart en fantastisk måte å komme i form på, mener Jørgine.

Også kickboksing er for de fleste. Forbundet tilrettelegger og for funksjonshemmede.

– Alle kan drive med det. Man har rask progresjon og kommer fort i form, sier Jørgine og legger til at hun ikke er fan av den såkalte sommerkroppen, men derimot er for en aktiv livsstil året rundt.

Kickboksing krever fokus og fleksibilitet, men er ifølge Jørgine Vasstrand Haagensen en treningsform alle kan benytte seg av. Foto: Alexander Worren
Joachim Eliassen vil trene seg i form til sommeren. Her prøver han Crossfit for første gang. – Jeg trenger noe nytt. Dette falt virkelig i smak, sier han. Foto: VERONICA HJELSETH
Poledance er en lite utbredt treningsform. – Men det betyr ikke at den ikke er effektiv, mener Anne Charlotte Løkka Gjeldsvik. Foto: Nils Harald Ånstad
<strong>I farta:</strong> – Vi har det så gøy at vi ikke tenker over at vi trener, sier en akrobatisk Stine Maurstad i forgrunn. Foto: Nils Harald Ånstad
Yngvar Andersen mener at det ikke er så viktig hvilken treningsform man velger. – Den beste treningen er den som blir gjort, sier han. Foto: Veronica Hjelseth
Helene Nes og Sindre Thomsen er Crossfit-instruktører ved Pulssenteret Crossfit. De har troa på at å løfte traktorhjul vil gi dem sommerkroppen. Foto: Veronica Hjelseth
Elisabeth Johansen er lei av å jogge og trene styrke med manualer. Nå bruker hun polestenger for å holde seg i form. Foto: Nils Harald Ånstad