Over 2.000 mennesker er nå bekreftet døde etter jordskjelvkatastrofen i Nepal, opplyser myndighetene i landet. Hvor mange som er skadd er vanskelig å si, men det dreier seg om hundre-, kanskje tusenvis. Mange hus har rast sammen, og dødstallet vil trolig stige enda mer ettersom redningsmannskaper får søkt gjennom ruinene.

Etter hva NTB forstår, er det trolig minst 150 nordmenn i landet. Norske myndigheter jobber med å få kontakt med dem som har registrert seg hos ambassaden.

– Det er ingen nordmenn så langt vi vet, som er skadd eller fysisk berørt av dette, men vi jobber med å skaffe oversikt, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD.

Skjelvet rammet Nepal lørdag formiddag lokal tid og hadde sitt episenter mellom Katmandu og byen Pokhara. Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS meldte først at skjelvet hadde en styrke på 7,7, men oppjusterte det senere til 7,9. Skjelvet var også grunt, bare 2 kilometer dypt, og det utløste også flere snøskred i områdene rundt Mount Everest, ifølge CNN.

Ørsting evakuert

Den 23 år gamle studenten Karoline Ryslett Follestad fra Ørsta befinner seg akkurat nå i Katmandu i Nepal. Moren Kari Ryslett sitter hjemme og følger tett med via utenlandske nyhetskanaler på katastrofen som pågår.

– Jeg har fått en melding fra henne om at hun er evakuert. Det betyr at hun antakelig ikke har vært i leiligheten sin under jordskjelvet. Trolig har hun oppholdt seg på en åpen plass og kommet seg unna, sier Kari Ryslett.

Har det bra

Hun har fått bekreftet at Karoline har det bra, men datteren har lite batteri på telefonen sin. Karoline har også selv lagt ut melding om at hun har det fint, og skrevet at hun håper at leiligheten hennes fortsatt står.

– Hun bor i femte etasje, men hun skulle på et arrangement i ettermiddag. Jeg fikk et bilde om det, sier moren til smp.no.

– Det er et voldsomt jordskjelv. Jeg sitter hjemme og følger med på BBC. Det er gamle bygninger som er rammet, og det ligger ledninger rundt omkring. Det er veldig skremmende. Jeg har flybillett til Katmandu på torsdag, men må finne ut om jeg kan reise nå, fortsetter moren.

Karoline studerer sosialantropologi ved NTNU i Trondheim. Nå er hun utvekslingsstudent i Katmandu i Nepal.

Selv har hun lagt ut følgende melding på sin åpne Facebook-konto:

"Hei, tror ikke det var noen som var alvorlig skadd i jordskjelvet, bortsett fra bygget, i alle fall her jeg er. Ville bare si fra, sånn at du vet. Jeg har det fint, og håper også leiligheten min fortsatt står".

Skred ved Mount Everest

Ifølge VG melder Hvitserk Everest nå at totalt 19 nordmenn i deres følge er i god behold i Everest-området.

NTB melder klokka 12.51 at minst åtte mennesker døde da base camp for fjellklatrere ved Mount Everest ble rammet av et snøskred utløst av jordskjelvet i Nepal.

Evakuert til hotell

Ved 12-tiden melder Kari Ryslett om at datteren Karoline (23) er evakuert til et hotell i Katmandu.

– Det er ikke strøm der, sier Kari Ryslett til smp.no.

Karoline skriv til smp.no lørdag ettermiddag at det hele var som tatt ut av en film.

- De overdriver ikke! Jeg var på en tatoveringskonferanse da det skjedde. Folk var i panikk men ingen ble alvorleg skadet der jeg var. Nå har jeg slått leir på ei tennisbane for natta. Vi har ei presenning over oss som tak og hotellet har gitt oss mat og vatn. Vi har det veldig fint men er spent på hvordan husene våre er, skriver Karoline Karoline Ryslett Follestad.

– Dårlige bygg

Bjørn Ødegård fra Ålesund har jobbet mye i Nepal og var der sist med 35 turister i påskeferien. Ødegård jobber i Himalpartner, og forteller at han jobbet i Nepal i seks år på 90-tallet.

– Jeg kjenner godt til folk og landet. Vi er med i en frivillig organisasjon som reiser dit hver påske. Norge har bidratt mye med industriutvikling og kraftverkutbygging. De siste årene har vi også bygget lærerskole og dagsenter for funksjonshemmede, forteller Ødegård.

I påska var ålesunderen der blant annet med flere lokale politikere.

– Dette er et område som har vært utsatt for jordskjelv før. I det siste har vi sett at det har blitt bygget høyere hus med dårlig armering for å gjøre det billig. Vi reagerte på det, og alt som heter byggeskikk, konsesjonssøknader og HMS er lagt veldig på hylla, mener Ødegård.

Han ser på nyhetene at Bhimsen Tower ser ut til å være berørt.

– Dette er et stort hus som har stått der i mange ti år. Når det har kollapset, har nok mye annet gjort det også, sier Ødegård, som til daglig jobber som lærer i Ålesund.

Ødegård mener at det må på plass lover og regler, slik at det ikke blir bygget like høyt i framtida.

– Det har kommet hus på åtte og ni etasjer. Før var grensa fire, sier han.

Lokal klatrer

Petter Kragset, opprinnelig fra Hakkallestranda, var på Mount Everest i 2005. Samme år var også hans kjæreste, Sissel Smaller, på toppen som tredje norske kvinne i en annen ekspedisjon.

– Jeg har to venninner som er der nå. Jeg hørte fra dem i går, men har ikke hørt noe mer i dag, forteller Smaller til smp.no.

Ifølge NTB er minst ti mennesker døde da base camp for fjellklatrere ved Mount Everest ble rammet av et snøskred utløst av jordskjelvet. Hittil er det ikke meldt om skadde eller omkomne nordmenn i Nepel. Per nå befinner det seg trolig minst 150 nordmenn i landet.

Smaller og Kragset klatret på nordsiden i 2005, og Smaller forteller at base camp ligger 5300 meter over havet på sørsiden.

– Det er fryktelig trist dette her, sier hun.

Her er Karoline (23) sammen med hellige menn i Pashupatinath, det helligste området for hinduer i Nepal. Foto: PRIVAT