Hovedredningssentralen (HRS) melder at det ble iverksatt en større leiteaksjon etter observasjon av flere nødraketter ute i havet, vest for Stadtlandet klokka 03.39 natt til søndag.

- To redningsskøyter og ett Sea King-helikopter deltar i søket. I tillegg er et overvåkingsfly fra Kystvakta på veg til søkeområdet, sier Bjørn Jarle Åmlid ved HRS til smp.no.

I 09-tiden melder HRS at første søksområde er gjennomsøkt uten funn.

- Vi søker nå i et område lenger vest, om lag 45 nautiske mil nordvest for Stadlandet. Flere sivile båter deltar i søket og kystvaktskipet "Bergen" er på veg, men det er flere timer unna.

- Hva ser dere etter?

- Hvis noen er i nød, så tror vi det kan dreie seg om en fritidsbåt. Større fartøy ville nok varslet ved hjelp av andre kommunikasjonsverktøy, mens mindre fritidsbåter er mer sparsommelig utstyrt. Men dette er bare en arbeidsteori, sier Åmlid.

Så flere nødraketter

HRS sier de har ingen grunn til å tvile på observasjonen.

- Den ble gjort fra et større frakteskip, "Wilson Grimsby", som er på veg sørover i området.

Det blåser stiv kuling i området med bølgehøyder på rundt fire meter, ifølge yr.no.

- Overvåkingsflyet har ankommet søkeområdet. Så langt har vi ikke gjort noe funn, opplyser mannskapet på RS Halfdan Grieg til smp.no klokka 11.15.

– Søket pågår for fullt

– Det er ikke funnet noen ting som tyder på at noen er, eller har vært i nød, men dette er et stort område og vi har satt inn et fly. Søket vil pågå en stund framover for fullt. Jeg kan tenke meg at vi holder på to eller tre timer til før vi tar en ny vurdering, og eventuelt trapper ned, sier redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen til smp.no ved 13.45-tiden.

Han sier at observasjonen rundt nødrakettene er meget troverdig.

– Måten rakettene er skutt opp på er et klassisk eksempel fra læreboka for hvordan man sender opp raketter i nød. Dessuten er det erfarne sjømenn som har observert det. Vi har ingen grunn til å tvile på troverdigheten her, sier Åmlid.

Klokka 14.38 melder Hovedredningssentralen at redningsskøytene trekkes til land på grunn av mye sjø. Sea King-helikopteret har gjort ferdig sitt søk. Et fly fra Kystvakten og Havila Venus er fortsatt i søk.

Søket avsluttes: Kan ha vært misbruk

– Nå har vi avsluttet alt av organisert søk i området. Nå ber vi båter som går i transit forbi om å gå inn i søksområdet for å kikke, sier redningslederen til smp.no klokka 16.10.

Ifølge Åmlid er det mer og mer som tyder på at dette er misbruk av nødraketter. Ingen er meldt savnet, og det er heller ikke funnet spor av vrakgods i søkeområdet.

Hvor alvorlig er det å misbruke nødraketter?

– For det første er det forbudt, og det er jo i praksis et rop om hjelp. Det er det samme som å rope "Mayday" over radio. En nødrakett tyder på at folk er i nød og trenger øyeblikkelig hjelp. Her hadde vi også ekstra gode observasjoner fra fartøyet Wilsom Grimsby, og når det blir skutt opp på denne måten ute på havet blir vi ekstra på hugget, sier redningslederen.

Åmlid virker svært skuffet over at redningsressursene blir bundet opp i timesvis.

– Hvis det er noen i virkelig nød andre steder, kan en falsk aksjon medføre at vi ikke har ressurser å sette inn, sier Åmlid.

Tidligere søndag var det en tildraging ved Herøy hvor et fartøy fikk problemer. Redningsskøyta var opptatt ved Stad.

– Heldigvis fikk vi løst den saken, sier Åmlid.

Hovedredningssentralen har holdt på med søk nordvest for Stad helt siden klokka 03.39 natt til søndag. Det har blitt søkt over 3000 kvadratmeter med to redningsskøyter, flere sivile skip, ett redningshelikopter og ett kystvaktfly.

Redningsskøytene Halvdan Grieg og Emmy Dyvi søker i område nordvest for Stad. Foto: Marinetraffic.com