- Det er første gang vi har en markering i Ålesund og Møre og Romsdal, sier Max Hermansen til smp.no.

Pegida-marsj i Ålesund

Mannen som mistet lærerjobben for sine meninger sier organisasjonen Pegida har opprettet avdeling i Møre og Romsdal.

- Jeg har hatt kontakt med tre personer i Ålesund, og flere i fylket. En av dem, Kasper Birkeland, kommer til å holde en appell.

- Du kaller demonstrasjonen for "Samfunnsfagtime", hvorfor?

- Jeg bruker konsekvent fakta fra Statistisk Sentralbyrå i min argumentasjon.

- Skjønner du at folk er skeptisk til dere?

- Vi blir lett kalt rasister og noen ønsker ikke å høre vår stemme. Det er synd at man ikke kan praktisere ytringsfrihet i Norge.

Reagerer

Ålesund Arbeiderparti har sendt ut en pressemelding i forbindelse med kveldens demonstrasjon.

- Pegida viser en totalt mange på evne til å skille mellom ekstremister og sivile ofre for den ekstremismen. Vi i Ålesund Arbeiderparti vil i denne sammenhengen invitere til en saklig debatt knyttet til islamsk ekstremisme i kveld, heter det i pressemeldingen.

Arbeiderpartiets arrangement holdes i gågata.

Hermansen mener Arbeiderpartiet bommer i sin kritikk.

-Mange er opptatt av terroren enkelte islamister bedriver. Jeg er opptatt av andre ting.  Islam, slik enkelte utøver religionen, er ikke forenlig med vår vestlige verdier. Ingen vil snakke om kvinneundertrykking, kjønnslemlestelse og jødehat. Dette praktiseres i Norge, hevder Max Hermansen.

- Hvor mange forventer du i kveld?

- Det er forbundet med problemer å vise at en bryr seg. To andre enn meg selv har mistet jobben fordi de har deltatt i Pegida-marsjer. Vi blir kalt rasister og andre ting. Jeg håper likevel mange kommer for å høre. Også muslimene i Norge kan få det bedre om vi tar en seriøs samfunnsdebatt.

Motdemonstrasjoner

Rød Ungdom har opprettet et arrangement på Facebook hvor de varsler motdemonstrasjon, fra Prestebrygga.

- Vi skal møte opp med et STORT nei til fremmedfrykten PEGIDA bringer med seg. Vi skal uttrykke i klartekst at du er et individ uavhengig av hvilken religion du tilhører, og samfunnet skal alltid behandle deg som en person, skriver de på siden.

Det er også opprettet et arrangement "Sammen mot muslimhat" ved Paviljongen i gåtata.

Her skriver en av initiativtakerne "I dag viser vi at Pegida ikke er velkomne i byen vår. Vi viker ikke en tomme for rasistisk organisering og hets."

Dialog

Politistasjonssjef Oddbjørn Solheim i Ålesund sier til smp.no at Pegida har fått godkjennelse til å holde sin markering.

- De har søkt kommunene, og fått tillatelse i god tid før arrangementet. I tillegg er vi i dialog med de andre som har varslet om motdemonstrasjoner. Politiet vil være tilstede og forventer at folk oppfører seg rolig, sier Oddbjørn Solheim.