Rundt klokka 18.15 mandag holdt Håvard Urkedal fra Unge Venstre en appell mot fremmedfrykt og Pegidas arrangement i Ålesund i kveld.

- Vi skal ikke tie i hjel Pegida, de skal få ytre seg slik at vi kan konfrontere dem. Vi skal vise Max Hermansen hvor skapet skal stå, sa Urke.

- Nå skal vi billedlig gi Hermansen fingeren, sa Urke før demonstrasjonen beveget seg mot Pegidas arrangement.

Vendte ryggen til

Måten det ble gjort på var at samtlige fra den tverrpolitiske motdemonstrasjonen stilte seg opp på andre siden av veien fra Dronning Sonjas Plass. Der vendte de Max Hermansen fra Pegida bokstavelig talt ryggen.

Den tverrpolitiske fløyen, som anslagsvis bestod av 60-70 personer holdt seg i ro og sa ingenting mens Hermansen snakket, bortsett fra at noen, med Eva Vinje Aurdal (Ap) i spissen, sang "Barn av regnbuen".

Mer lyd var det imidlertid av motdemonstrasjonen til "Nye SOS rasisme". Den besto av 20-30 mennesker. Med ropert overdøvde de nesten Max Hermansen med utrop som "Nazisvin" og "Rasister, rasister, kom dere ut av byen min".

- Kriminelle

Den overveldende motstanden stoppet likevel ikke Hermansen fra å rope ut sitt budskap.

- Det er over 200.000 muslimer i norge i dag, og det er ikke greit. De skaper store samfunnsproblemer, sa Hermansen før han ramset opp en lang liste med det han mener muslimer står for. Blant annet kvinneundertrykkelse, kjønnslemlestelse, overfallsvoldtekter, kriminalitet, dårlig arbeidsinnsats og lav moral.

Bortgjemte støttespillere

Side om side ved Hermansen sto kun én støttespiller. Det var lokale Kaspar Birkeland, som er kjent for sine muslimkritiske holdninger.

Litt bortenfor, nærmest litt bortgjemt, sto imidlertid en liten skare på mellom fem og ti personer som støttet Hermansen. I alle fall gjaldt det flere av dem Sunnmørsposten snakket med.

- Ja da, vi har kommet for å høre på Hermansen, han har mange gode poenger, sa to av dem. Stå frem med navn ville imidlertid ikke de to.

- Nei, det blir vanskelig i denne byen, slo den ene fast.

I morgendagens papiravis blir det mer om Pegida-demonstrasjonen, og mot-demonstrasjonen.