Etter et innbrudd ble store verdier borte fra butikken på Moa Amfi.

Tirsdag vitnet Egil Kvamsås i straffesaken mot to som er tiltalt for tyveriet. Det ble ingen hyggelig opplevelse.

– En skulle nesten tro at det er vi som har gjort noe galt, sier Kvamsås, etter å ha fått mange nærgående spørsmål i retten.

Milliontap

Ifølge tiltalen har tjuvene tatt med seg verdier for 2,1 millioner kroner. Men gullsmeden hadde ingen forsikring, og det foreligger ingen vanlig takst over tapet. Verdien av tyvgodset bygger på opplysninger fra butikkeierne, og dette grep forsvarerne fatt i.

– Det er ikke lagt fram god nok dokumentasjon av verdien av det som er stjålet. Det er også brukt for høy gullpris. Dette har betydning både for straffeutmålingen og for erstatningskravet. Derfor må saka utsettes, sa forsvarerne.

Strid om verdi

Diskusjonen om verdien på tyvgodset gjorde at Egil Kvamsås sin kone, Blanca Olivares Aranda, ble innkalt som vitne. Hun driver butikken sammen med sin mann, og det er hun som har ført listene over stjålne varer.

– Jeg er 100 prosent sikker på hva som er borte av den faste kolleksjonen vi hadde i butikken, men det er vanskelig å være helt sikker på hva som er borte av andre varer, sa hun.

Kravet om å utsette saka ble avvist av dommeren.

Og dersom retten ikke klarer å fastsette verditapet, må Kvamsås reise sivil erstatningssak.

– Prisene på varene blir forsøkt presset ned av forsvarerne for å få ned straffen. Det spiller visst ingen rolle hvordan det går med oss, sier Egil Kvamsås.

– Hvorfor var du ikke forsikret?

– Det er veldig dyrt, og jeg følte at varene lå trygt inne på kjøpesenteret. Vi ble fortalt at Moa var det tryggeste kjøpesenteret i landet. Og det sier de fremdeles, sier Egil Kvamsås.

Forsvarer Ole-Petter Grythe Hoff mener politiet har ansvaret for usikkerheten om verditapet.

– Etterforskningen har vært mangelfull, sier han.

Aktor, Mathias Häber, krever fengsel i to og tre måneder for den ene, og to år for den andre tiltalte.

– Det er bevist at begge var til stede under innbruddet, mener Häber.

<strong>Kontrovers om verdi:</strong> Forsvarer Ole-Petter Grythe Hoff (t.v.) og aktor Mathias Häber. Foto: Svein Aam