- Mesteparten av alle de internasjonale hjelpetiltak settes inn mot Kathmandu som har rikelig med sykehus allerede, sier ålesunderen Bjørn Ødegaard i misjonsorganisasjonen Himalaya Møre.

United Mission to Nepal har utdannet mer enn titusen sykepleiere og hjelpepleiere på fire sjukehus rundt omkring i Himalaya. Nå drar de ut og hjelper sine egne, siden internasjonal nødjhelp sliter med å nå fram til de avsidesliggende områdene.

- Egil Hagen, som dere skrev om, var i Tamakoshi dalen og kanskje den nordmannen som var nærmest det episke senteret, forteller Ødegaard.

Verre

Etter at smp.no snakket med Hagen på telefon, kom et stort etterskjelv som gjorde situasjonen mye verre, ifølge Ødegaard.

- Tamakoshi ligger i Gorkha distriktet, og Ghorka-området er aller mest ødelagt. Der lå episenteret for skjelvene og majoriteten av infrastrukturen der er ødelagt. Dit kommer ikke hjelpearbeiderne enda. Kanskje kommer de aldri dit. Vegnettet har også kollapset, forteller han.

I fjellandsbyen, Laprak, i Nord-Gorkha var det tidligere 1200 hus, nå står det bare fire hus igjen, forteller Asbjørn Voreland.

Avsides

Den lokale helselederen Dipak fra Tansen sjukehus, sørvest for Gorkha, forteller til Ødegaard at de sender helsepersonell til Gorkha.

- De lokale helsearbeiderne når ut i periferien, til de avsidesliggende områdene. De kan språket, har kontaktnett, beveger seg lett i fjellene og kjenner kulturen.

Tansen sjukehus ble bygget av Tafjord Kraft-ingeniør Odd Hoftun, som ble sendt ut av HimalPartner i 1962. Siden har har han bidratt med bygging av sjukepleierskole.

- Mange norske leger har også jobbet ved Tansen sjukehus og bygget opp kompetansen ute i distriktet, sier Bjørn Ødegaard.

Egil Hagen fra Spjelkavik var mandag kveld i Kathmandu for å fly tilbake til Norge. Flyet var kansellert og han måtte ta seg tilbake til hotellet og vente på neste mulighet til å forlate det jordskjelvrammede landet.

Ødeleggelsene i Nepal er enorme etter jordskjelvkatastrofen. Her fra landsbyen Paslang i Gorkha tirsdag. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / NTB scanpix
Redningsteam fra Nepal, Tyrkia og Kina jobber for å hente ut overlevende i ruinene av et sammenrast hotell i Katmandu. Foto: Reuters / NTB scanpix