Fylkesmannen i Møre og Romsdal ber Statens helsetilsyn granske St. Olavs Hospital, Ålesund sjukehus og Rikshospitalet etter at en kreftpasient ble operert ved sistnevnte fordi en faks ikke kom fram.

– Det var en helt unødvendig operasjon fordi de som gjennomførte operasjonen ikke fikk opplysninger som faktisk var tilgjengelig om tilstanden til pasienten. Årsaken var at informasjonen ble sendt per faks, sier assisterende fylkeslege Cato Innerdal.

Fikk aldri faksen

Kreftpasienten oppsøkte Ålesund sjukehus og det ble gjennomført en tverrfaglig undersøkelse også hos St. Olavs Hospital i Trondheim. Legene i Trondheim anbefalte undersøkelser i forkant av operasjonen for å avklare om det var nødvendig med et omfattende kirurgisk inngrep, og sendte faks til Ålesund sjukehus om dette. Dagen etter videresendte Ålesund faksen til Rikshospitalet.

På Rikshospitalet mottok aldri legene som skulle operere denne informasjonen. Derfor satte de i gang med et svært omfattende kirurgisk inngrep som ifølge Innerdal innebar betydelig risiko for komplikasjoner og alvorlige utfall for pasienten.

– En vevsprøve i forkant av operasjonen, som St. Olavs anbefalte, ville vist at pasienten hadde en tilstand som ikke skulle behandles med kirurgi. Dette ble man først klar over når vevsprøveundersøkelsene fra selve operasjonen ble vurdert noen uker senere, sier Innerdal.

Lymfekreft

Symptomene pasienten hadde var vekttap og nattesvette, og diagnosen ble stilt til å være lymfekreft, etter det Sunnmørsposten kjenner til.

– Nå har vi sendt saken til Helsetilsynet og bedt dem vurdere om virksomhetene og enkeltpersonell har brutt kravet til forsvarlighet, forteller den assisterende fylkeslegen.

Han mener det er en betydelig risiko for at viktig informasjon ikke kommer fram når man baserer seg på bruk av faks mellom sjukehus.

– Det har også vært telefonisk kontakt i denne saken. Det viktigste her er at det er uheldig at datasystemene helsevesenet har ikke kommuniserer med hverandre, og når så mange er involvert er det viktig at det man faktisk vet kommer fram til de som trenger informasjonen, sier Innerdal.