Det var 27. juni i fjor at Adrian Gjærde døde mens han oppholdt seg i Blindheim barnehage. Gutten ble kvalt av en snor fra en sekk på en krok i grovgarderoben.

Foreldrene til Adrian ble orientert om avgjørelsen på kontoret til bistandsadvokaten deres tirsdag - dagen før Adrian ville fylt fem år.

Forelegget på 50.000 kroner blir gitt av statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim etter folkehelselovens paragraf 18. Bakgrunnen er at sikkerheten ved barnehagen ikke har vært god nok.

– Statsadvokaten mener at barnehagen ikke har hatt tilstrekkelig rutiner på plass for å opprettholde sikkerheten til barna i barnehagen, sier foreldrenes bistandsadvokat, Anne Hovde, til smp.no.

- Ikke ulykke

Foreldrene Geir Gjærde og Irene Johansen har tidligere uttalt seg til Sunnmørsposten om saken. Foreldrene mener dødsfallet til sønnens deres ikke var en ulykke, men at barnehagen sviktet i sitt tilsyn med gutten.

Etter å ha fått innsyn i politietterforskningen, mener de at gutten kan har vært uten tilsyn i mer enn 30 minutter, da han ble funnet livløs inne på barnehagen.

Les også: Godtar ikke at sønnens død var en ulykkeLes også: Barnehagen har fjernet sekkene Bistandsadvokat: Foreldrene påført en ekstrabelastning

Advokaten forteller at beløpets størrelse ikke var viktig for foreldrene.

– For foreldrene har det vært viktigst å plassere ansvaret, og at det blir fastslått at barnehagen har opptrådt uaktsomt i forhold til sikkerheten, sier Hovde.

– Men 50.000 kroner kan virke som et lite beløp for et menneskeliv. Hva er din kommentar til det?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Og for mor og far, var det konstateringen av uaktsomhet, som var viktigst, svarer hun.

Bistandsadvokaten påpeker samtidig at saken etter hennes mening har prinsipiell interesse.

– Verken statsadvokaten, eller vi, kjenner til at det tidligere er fastslått uaktsomhet fra en barnehage i forbindelse med et dødsfall. Det kan få betydning for hvordan barnehager legger opp drifta i framtida, mener Hovde.

I 2000 ble imidlertid styreren av en barnepassordning i Rogaland dømt til et halvt års betinget fengsel for uaktsomt drap. VG skrev den gang. at Dalane tingrett mente at styreren opptrådte grovt uaktsomt da hun arrangerte en utflukt februar samme år. En gutt på nær to år druknet under turen.

Henlagt

Blindheim barnehagen blir ilagt boten, mens politisaken mot barnehagestyreren nå er henlagt av statsadvokat Nordheim på bakgrunn av bevisets stilling.

Bistandsadvokaten opplyser at de nå vil bruke den neste tida til å vurdere om de skal klage på den henleggelsen.

Det lyktes ikke Sunnmørsposten å oppnå kontakt med styrer i Blindheim barnehage tirsdag.

Den private barnehagen har vært drevet siden starten på 1990-tallet. Grovgarderoben hvor Adrian døde, ligger ut mot skogen på andre siden av bygget til høyre på bildet. Foto: Alexander Worren