Det var 24. februar at styret i Helse Møre og Romsdal skulle evaluere jobben de gjorde i fjor, og ville ha lukkede dører.

Sunnmørsposten og NRK krevde at møtet burde gå for åpne dører. Både på grunn av stor offentlig interesse, men også fordi evalueringen var ansett å være en del av et vanlig styremøte.

Ifølge helseforetakslovens §26a skal styremøter i foretak holdes for åpne dører hvis ikke annet følger av lovbestemt taushetsplikt. Som du ser i bildet (sidevedlegg) kalte Helse Møre og Romsdal først styreevalueringen et styremøte.

Helseforetaket hadde da vært gjennom en kontrollhøring om sjukehussaken på Stortinget, og er fortsatt under både politiets og Statens helsetilsyns etterforskning når det gjelder helgestenging av barneavdelingen i Kristiansund.

Les også: Vil skjule vurdering av seg selv

Utsatte

Usikkerheten i styret ble stor rundt om det var hjemmel for å lukke dørene. Derfor ble det vedtatt å innhente en juridisk vurdering fra advokatene i Helse Midt-Norge.

Les også: Utsetter styreevaluering - må avklare lovmessige forhold

Advokatene konkluderte til slutt med at evalueringen kunne og burde tas utenfor styremøte, fortrinnsvis i forbindelse med et seminar eller lignende, og bare med styret til stede.

Offentlighetsekspert Gunnar Bodahl-Johansen mente dette var en omgåelse av loven.

Les også: Slik vil de lukke møtet likevel

Avlyser møtet

Styreleder Stein Kinserdal har nå valgt å avlyse evalueringen for styret som satt i 2014. Møtet var opprinnelig 24. februar og tre ansattrepresentanter sluttet 1. mars.

– Det viktigste argumentet er at vi reduserte antallet i styret og de ansatte kom inn med to nye. Skal vi ha en evaluering, så skal det foretas av det sittende styret. Det andre er at jeg vil at det styret som skal evaluere, skal evaluere med hensikt å se på framtida, sier Kinserdal.

Han legger til at den juridiske vurderingen fra Helse Midt-Norge heller ikke kom tilbake før etter påske.

Til høsten

– Vi har ikke tatt opp når det nye styret skal evaluere, men jeg vil foreslå at vi tar det tidlig på høsten, kanskje i september, for da har medlemmene sittet noen måneder. Da skal vi se framover, sier Kinserdal, som mener det ikke hadde vært mulig å ta evalueringen før de tre representantene sluttet.

I høst vil evalueringen skje utenfor et styremøte. Helsedepartementet har advart mot bruken av styreseminar for å kunne lukke møter.

– Hvordan er det med krav til rapportering?

– Vi har selvfølgelig snakket med Daniel Haga (konst. dir. i Helse Midt) om at det ikke var noe poeng i å ta evalueringen når det ble så sent, og det er de inneforstått med.

Kinserdal mener det er synd at det gamle styret ikke fikk gjort en evaluering når det var så mye støy før jul og de nærmeste ukene etter årsskiftet.

– Det ville vært en fordel at vi tok det både generelt og konkret om håndteringen av tomtevalgssaken, men det viktigste for oss nå er å se framover, sier styrelederen.