Og urban må byen være for at etterslektene skal søke hit og sette nye skattebetalere til verden. Som igjen tar arbeid i et høykompetent næringsliv drevet fram i samspillet mellom privatkapitalen og statlig tilrettelagt forskning.

I dag skorter det på kvinner i fertil alder, forstår vi på Aps ordførerkandidat Eva Vinje Aurdal.

– Regionens framtid avhenger av balansert tilflytting. For å få til det, må vi skape attraktivitet. Og vi trenger større bredde i arbeidsmarkedet. Fylket må stå først i køa når nye statlige arbeidsplasser skal fordeles, mener hun.

Men også et godt offentlig tjenestestilbud, mangfoldig kulturliv og samferdsel er viktig for å få regionens lokomotiv på skinnene. Et sentralt mantra i lokalvalgkampen ser ut til å bli at «urbanitet bygger attraktivitet».

Usunn skepsis.

– Skepsisen mellom by og land må overvinnes. Byen er avhengig av omlandet, og landdistriktet vil få glede av urbane kvaliteter, mener Vinje Aurdal.

Med bypakken i det blå-blå, sørsida på vent og Ålesund tungt inne på Robek-lista vender hun seg til partisjefen i lattermild bønn: «Where do we go from here?»

– Vi har øynene våre på Ålesund og følger byen med spesiell interesse, sier Jonas Gahr Støre.

Naturligvis fordi Ap har slik en «fantastisk flott ordførerkandidat». Men partiet må også gjøre det godt i en så stor og så viktig by som Ålesund, må vite.

– By og land hand i hand: Arbeiderpartiet står ennå i den balansen, forsikrer partilederen og kaller distriktspolitikk for «ras-sikring». Grunnfjellet skal ikke ramle og ødelegge noe.

Kommunestruktur?

Her er Støre i første rekke bekymret for hvordan tilbudet til innbyggerne kan bli bedre, og om lokaldemokratiet vil styrkes.

Feil retning

– Vi er opptatt av å føre en politikk som ikke gir større forskjeller. Det politiske flertallet tar oss i feil retning nå med svekkelsene i arbeidsmiljøloven. Vi er også skeptisk til å avhende statlig eierskap i virksomheter som går godt. Ap vil bygge landet, ikke selge det.

Under sunnmørske industribesøk hører ikke Støre formuesskatt nevnt med et ord. Langt viktigere er samspillet mellom offentlig og privat, som det fruktbare samarbeidet mellom SINTEF og næringslivet her.

– Moderne industri søker seg til høgkostland fordi det er her spisskompetansen finnes, oppmuntrer Støre.

Han nevner også pågangsmot og optimisme som gangbar mynt i tidene vi skal inn i.

Annette Solbakk er likevel bekymret for bypakken, og at Ålesund faller mellom alle stoler, enda byen bare spør om 30 prosent statlig bidrag.

Ap opererer ellers med 70 prosent, men dessverre foreløpig noe større maskevidde for tildeling. De største byene først.

– Men Ålesund er en STOR liten by, påpeker Solbakk.

Med storbyproblemer.

Støre trøster med at landsmøtevedtaket er mer inkluderende enn før, men oppfordrer uansett Ålesund til å skaffe bred støtte.

Hjemmelekse?

Thor W. Bjørlo i Norsk Bane lurer på om det venter en hjemmelekse med påfølgende belønning i en region som kan samle 110.000 innbyggere?

– Det er rett å begynne i den enden. Ta grep som viser at folk sjøl blir med på løftet. Det øker sjansene, svarer Støre. Inger Johanne Langeland på Moa ser byen under ett og vil ha på plass ei kollektivsatsing. Nå!

– Du snakker som om Arbeiderpartiet og regjeringen er én ting. Men det er to år for tidlig, repliserer Jonas til kafémøtets muntre bifall.