Inkluderingsminister Solveig Horne har bedt norske kommuner om å være med på en dugnad for å øke mottaket av flytninger.

I et brev til kommunene har ministeren også tallfestet hva hun mener er rimelig å håndtere for de enkelte kommunene. For Ålesunds del ber Horne om at kommunen tar imot 112 i år, men tallet kan bli økt til 142 dersom Stortinget vedtar at Norge skal ta imot 10.000 syriske flyktninger.

Neste år bør Ålesund ta imot og bosette 118 flyktninger, mener ministeren.

Les også: Partene i Syria-forhandlingene på Stortinget møttes igjenLes også: Halvparten av folket vil ha 10.000 Syria-flyktninger

Bør være med

Formannskapet skal behandle  saken tirsdag over pinse. To dager etter vil Horne ha svar, og rådmannen mener at politikerne bør si ja til å ta imot flere flyktninger. Ikke så mange som statsråden ønsker, men Astrid Eidsvik  foreslår å øke tallet til 90 i år og 80 neste år. Kommunen har vedtatt å ta imot femti flyktninger i år.

Bolig

Å skaffe boliger til flyktninger er fortsatt problematisk. Det går seint, og det er mange grupper som ønsker en kommunal bolig. Når Fylkesmannen også setter ned foten for kommunale låneopptak, får eiendomsselskapet problemer med å skaffe flere utleieboliger.

ÅKE svarer at det betyr at nødvendig vedlikehold både blir forskjøvet og dyrere enn planlagt, men at de kan klargjøre rundt 30 leiligheter som nå er ute av sirkulasjon. Å øremerke disse til flyktninger, betyr at det blir vanskeligere for andre grupper å få en kommunal leilighet.

Privat

Rådmannen mener også at kommunen må ut på det private leiemarkedet, men det koster penger. Flere leide leiligheter betyr at kommunen må ansette noen til å administere disse utleieforholdene og til å sørge for vedlikehold.

Opplæring

Andre tjenester som kan få økt press med flere flyktninger, er Voksenopplæringssenteret. Det er lite plass til utvidelser, og en del av norskopplæringen for innvandrere blir satt ut til andre aktører.

Til tjenester innefor helse, skole, miljøarbeid og administrasjon av introduksjonsprogrammet, må det også ansettes flere i takt med økningen av antallet flyktninger, understreker rådmannen.

Staten gir kommunene såkalte integreringstilskudd for flyktninger, og for en enslig voksen flyktning utbetales det nesten 750.000 kroner fordelt over fem år.

Underskudd

Rådmannen mener at Ålesund så langt har greid å tilpasse tjenestene til flytningene til kommunens økonomiske situasjon. KS har beregnet at kommunene i snitt over fem år går med 50.000 kroner i underskudd pr flyktning som bosettes. KS krever derfor at kommunene får mer penger hvis de skal ta imot flere flyktninger.

Rådmannen mener at kommunens evne og mulighet til å bosette flyktninger, fortsatt er direkte avhengig av tilgangen til boliger. Det betyr likevel ikke at Ålesund ønsker å legge seg på et lavere ambisjonsnivå for arbeidet med å integrere flyktningene.

– Vi har gode resultater i dag med å få flyktninger i arbeid og utdanning, skriver rådmannen, og fortsetter: Vi har vært helt i landstoppen i mange år, og er sikre på at dette kommer både flyktningene og lokalsamfunnet til gode.

Les også: Partene i Syria-forhandlingene på Stortinget møttes igjenLes også: Halvparten av folket vil ha 10.000 Syria-flyktninger