Fra sjukesenga på ortopeden ved Ålesund sjukehus forteller den tyske 47-åringen sin versjon av det som skjedde om morgenen, 19. mai.

– Jeg jobber for snekkerfirmaet Oa Dyrkorn, og vi holdt på med å rehabilitere en enebolig. Denne dagen hadde vi fått levert en del materialer med lastebil, og etter at disse var lempa av blei krana også brukt til å løfte en ståldrager.

– Truffet fire ganger

– Ulykka skjer etter dette. Sjåføren kan umulig ha sjekka om det sto folk ved bjelken før han begynte å fjerne krana. Den svaia - og traff meg så over ryggen. Først én gang, deretter i alt tre ganger til, sier Liepelt.

– Krana trykket meg ned og skjøv meg bortover altanen jeg sto på. Jeg ble klemt mot altandøra og det eine beinet mitt brakk og ble stående som en L. Smertene var så intense at jeg tenkte «nå klarer jeg ikke mer, la meg få slippe», sier han.

Panikk?

Sønnen Steve, som er sammen med faren på sjukehuset under intervjuet, har så langt forholdt seg taus.

– Jeg var der og så det heile og prøvde også å stabilisere far ved å la han ligge mot låra mine. Vi ropte begge to. Jeg for å få oppmerksomhet fra lastebilsjåføren, far i smerter, sier han.

– Vi tenkte begge at sjåføren hadde oppdaga det som skjedde – og fått panikk. At han i stedet for å heve krana kjørte den ned igjen, sier Liepelt.

– Da jeg endelig nådde fram til ham med beskjed om at han måtte ringe etter hjelp, var svaret: «Har det skjedd noe?». Jeg kunne ikke tro det. Han må ha hørt ropa våre, sier Steve.

Krevende redningsoppdrag

Med brudd i foten og skader i ryggen, blir Liepelt liggende på altanen.

– Jeg var bevisst heile tida. Hjelpa kom i løpet av ti minutter, men det å få meg ned og over i ambulansen var krevende. Jeg tror det gikk halvanna time før jeg var på sjukehuset.

Må gjennom flere operasjoner

– Hva er status nå, torsdag formiddag?

– Jeg må gjennom flere operasjoner. Beinbruddet er komplisert og legen sier det vil ta et år før en vet om foten blir bra. I tillegg har jeg et knust skulderblad, sier han – og viser fram ryggen sin.

– Jeg blir sendt videre en av dagene. St. Olavs er nevnt, men mitt ønske er å få komme til et sjukehus på Østlandet, der jeg har storparten av familien min. Jeg er forresten skyldig både dem, sjefen min, alt av involvert politi, brannfolk og helsepersonell - og ikke minst driveren av Fysiotrimmen på Sjøholt - Sigurd Groven, en stor takk, sier Liepelt, og utdyper:

– For meg er 19. mai min nye fødselsdag. Mest fordi jeg er sikker på at jeg ikke hadde klart meg, hadde det ikke vært for at jeg er i så god form. Jeg har drevet med kroppsbygging og fitness i mange år, og er sterk. Det har Sigurd Groven en vesentlig del av æra for, og denne styrken var avgjørende, da krana traff ryggen min, sier han. Etter ulykka sitter han igjen med flere spørsmål.

Mener sjåføren kan lastes

– Jeg lurer på hvorfor jeg ikke har hørt fra politiet eller Arbeidstilsynet etter ulykka. Jeg kunne for eksempel ha fortalt at jeg ikke skada foten etter å ha falt, slik politiet har gått ut med. Videre er jeg kritisk til at lastebilsjåføren ikke har fått sertifikatet sitt beslaglagt mens saka etterforskes. Jeg mener han kan lastes for det som skjedde, sier Liepelt.

– Føler med de involverte

Politioverbetjent Lars Eirik Steinsland ved e-avdelinga hos Ålesund politistasjon bekrefter at det så langt ikke er gjort formelle avhør i saka, men sier dette vil skje med det første.

– Vi må få komme tilbake med detaljer seinere, sier han. Også seniorinspektør Geir Gjærde i Arbeidstilsynet peker på at de er i ei tidlig fase i saka.

– Vi skal innhente informasjon fra flere, og har bare så vidt begynt å nøste, men vi følger opp så raskt vi kan og i tett samarbeid med politiet, sier han.

Både byggevareleverandøren og transportselskapet disse benytter er kjent med kritikken fra Liepelt, men gir begge uttrykk for at de ikke ønsker å kommentere saka, siden den er under etterforskning.

Lederne sier likevel at de synes det som har skjedd er svært beklagelig og forteller at de har stor medfølelse både for han som ble skadd så vel som sjåføren av lastebilen.