Politiet på Sunnmøre har de siste månedene drevet intens etterforsking av flere pelstjuverier på Nordvestlandet de siste årene. Etterforskingen har tatt for seg åtte grove tjuverier fra pelsfarmere tilbake til 2012.

De siste tjuveriene ble utført i Norangsdalen i Ørsta og på Lesja i Gudbrandsdalen i desember i fjor.

Gjør som flere enn 22.000 andre - lik smp.no på Facebook

– Organisert nettverk

Med bistand fra Oslo politidistrikt har politioverbetjent Grete Hjelle ledet arbeidet som skal ha involvert opptil ti etterforskere. Politiet har siktet fem menn i forbindelse med etterforskningen som nå er ferdig.

– Vi har gjort oss klare til hovedforhandlinger, men det blir ikke før til høsten, sier Hjelle, som ellers ikke vil kommentere etterforskningen.

Ifølge fengslingskjennelser fra Sunnmøre tingrett mener imidlertid politiet at de har å gjøre med et organisert kriminelt nettverk som målrettet har slått til mot pelsfarmerne etter slaktesesongen. De mener også at det er utført pels fra Norge til Litauen, som senere er solgt på det illegale markedet.

Væpnet aksjon

Tre litauiske menn ble pågrepet og satt i varetekt etter at politiet slo til i en væpnet aksjon i Stranda og Sykkylven i slutten av januar.

Den ene mannen ble satt på frifot etter få uker, mens to menn i 20-årene først ble løslatt fra varetekt nå i mai. Begge disse har erkjent befatning med flere av tjuveriene i avhør, noe også den ene mannens advokat, Javeed Shah, bekrefter. Forsvareren har ellers ingen kommentar til saken per i dag.

Smp.no har ikke fått kontakt med forsvareren til den andre mannen. Ut fra kontakten han har hatt med andre i saken, mener politiet at denne litaueren framstår som en «sentral aktør».

Større pelsbeslag

Det går ikke fram av kjennelsene fra tingretten hvor store verdier politiet mener det er snakk om. Markedsverdien på pels har variert mye de siste årene, men ett skinn kan gjerne selges for opptil 500 kroner avhengig av størrelse og kvalitet.

I en tidlig politiforklaring har en av mennene fortalt at åtte-ti sekker med pels fra mink og rev ble overlevert ved en bensinstasjon på Sjøholt, mot en betaling på 4000 euro (drøyt 30.000 kroner).

Hjemme hos flere av mennene har politiet gjort flere beslag av større mengder pelsskinn, som politiet blant annet knytter til tjuveriet på Lesja. Minst én av mennene erkjenner også å ha oppbevart skinn fra dette tjuveriet.

Elektroniske spor viser også at telefonen som den ene av mennene disponerte, befant seg i Norangsdalen samtidig som det ble stjålet skinn både i 2013 og 2012.