- Dette er en innstilling som sprenger alle grenser, fastslo Høyres Michael Tetzschner, det var han som stod bak tellingen av ord.

Ordrikheten kan være årsaken til at i dag Stortinget brukte fire timer på debatten om lokalisering av nytt sjukehus på Hjelset utenfor Molde.

En debatt som gikk i nøyaktig samme spor som på en ordrik måte var skrevet inn i innstillingen fra Kontroll og konstitusjonskomiteen. Mange av ordene kom fra saksordfører Per Olaf Lundteigen(Sp).

- Statsrådens ulovlige inngripen overfor styreleder Holte førte til en destabilisering som igjen førte til at vedtaket om tomtevalget mangler legitimitet, sa Lundteigen.

Det var en meget engasjert Lundteigen som stilte i Stortinget. Han stod bak en uvanlig detaljrik og omfangsrik innstilling.

- Forvaltningsloven er brutt, offentlighetsloven er brutt og helseforetaksloven er brutt, konkluderte Lundteigen.

Kritikk

Summen av dette er at helseminister Bent Høie(H) får kritikk av Stortinget i denne saken. Bortsett fra Høyre og Frp kommer alle parti med kritiske merknader. Sterkest er kritikken fra Ap, Sp og SV. Venstre og KrF er mer forsiktige.

SVs Bård Vegar Solhjell valgte å sammenlikne sykehussaken med asylbarnsaken som Kontroll-og konstitusjonskomiteen også nylig behandlet. Han mente høringen i sykehussaken hadde gjort kritikken mot Høie mildere enn hva en trodde i utgangspunktet, mens kontrollhøringen av justiministeren om asylbarna gjorde saken mer alvor enn hva en i utgangspunktet hadde trodd.

- Denne høringen avklarte at statsråden ikke kunne knyttes like sterkt til det som skjedde, påpekte Solhjell.

Overstyring og lukkede møter

Den sterkeste kritikken mot Høie går på hvordan han opptrådte da daværende styreleder Marthe Styve Holte valgte å trekke seg som følge av det hun mente var overstyring fra Høie sin side. Det andre punktet Stortinget er kritisk til er rekken av lukkede styremøter som ble gjennomført i innspurten inn mot vedtaket om hvor det nye sjukehuset skulle ligge.

Tok ikke selvkritikk

Bent Høie selv tok ikke noe som helst form for selvkritikk for måten tomtevalget skjedde på. Han avviste fullstendig at oppsigelsen av direktør i Helse Midt Trond Andersen hadde noe med tomtevalget å gjøre. Han viste også til at Astrid Eidsvik hadde alle muligheter til selv å legge fram sin innstilling overfor styret i Helse Møre og Romsdal.

- Nå må oppmerksomheten rettes mot arbeidet med å få bygget et nytt sykehus til  glede for hele regionen, mente Høie.

Bismak

Til slutt i debatten var det Mørebenkens folk sin tur til å si sitt.

Aps Else-May Botten konstaterte at dette var et vedtak med bismak.

- Det er bra at Kontroll-og konstitusjonskomiteen har behandlet denne saken så grundig. Slik saken står kan vi konkludere med at tomtevalget er gjort på et rettslig grunnlag som står seg, konkluderte Botten.

Høyre Helge Orten var også glad denne saken nå var over.

- Jeg kan slutten meg til mye av det Botten sa. Det vil være svært skadelig for muligheten for å få realisert mytt sykehus for Nordmøre og Romsdal om en får omkamp om tomtevalget. Møre og Romsdal føler et stor behov for å komme seg videre, sa Orten.

- Ført bak lyset

Venstres Pål Farstad, den eneste på Stortinget med bostedsadresse i Kristiansund, understreket at Venstre var med på mye av kritikken som framsettes mot helseministeren.

- Det var ugreie saker som lå bak valget av sykehustomt. Saken er nå mer tilspisset en noen gang. Flere kommuner på Nordmøre vurdere å prøve saken rettslig. Mange føler seg ført bak lyset. Dette rir region som en mare nå. Det bør bekymre statsråden, sa Farstad.