Helse Møre og Romsdal endte opp med minus 9,9 millioner i april i forhold til budsjett. Dermed er det totale avviket hittil i år nærmere 25 millioner.

I starten av mai bekreftet direktør Dag Hårstad overfor Sunnmørsposten at underskuddet i år vil plusses på de 630 millionene foretaket allerede må spare for å kunne investere i Ålesund, Molde, Kristiansund og Volda.

Les også: Sjukehuset trenger opprustning

Høyere kostnader

Pengene skal hentes inn på mer effektive måter å jobbe på, innen 2021.

Les også: Må spare enda mer neste år

Les også: Skulle spare - taper mer og mer

Les også: Durer videre 170.000 kroner under budsjett - daglig

– Det har vært høy aktivitet også i april, men vi ser at aktiviteten også har dradd med seg kostnader som er høyere enn det vi kunne tenkt oss. Derfor har vi totalt sett et negativt resultat på knappe ti millioner, sier Hårstad til smp.no.

Helseforetaket har de siste månedene hatt fokus på å jobbe langsiktig med systematisk arbeid knyttet til strategi, kultur og godt lederskap. Direktør Hårstad mener at man ikke vil se resultat av dette arbeidet før om en stund.

– Vi vil først få langsiktige effekter et stykke ut i 2016 og full effekt fra 2017, sier han.

Les også: Lege hamret løs mot sjukehusplan

Roser de ansatte

Direktøren skulle gjerne sett at helseforetaket allerede nå holdt seg på pluss-siden måned for måned, men understreker at de ansatte gjør det de kan for å få ned ventetider og fristbrudd.

Gjennomsnittlig ventetid i april var på 68 dager for pasienter som har vært til behandling, omtrent på samme nivå som i 2014. Målkravet er 65 dager. Det er fagområdene revmatologi, nevrologi, kirurgi og hud som i dag har lengst ventetid.

Andelen fristbrudd var 3,3 prosent. Her er målet 0.

– Hvilke kostnader er det dere drar med dere?

– Det handler om økt innleie av arbeidskraft, overtid og kostnader på vareforbruk.

Sjukefraværet i Helse Møre og Romsdal gikk 0,2 prosent ned sammenlignet med fjoråret.

– De ansatte jobber meget godt i hele organisasjonen. Vi jobber sammen for å løse utfordringene, sier Hårstad.

Sjukehus ikke i fare

Han mener at investeringene i nytt sjukehus i Nordmøre og Romsdal ikke står i fare, siden de er sikret gjennom lån og likviditet fra Helse Midt. Foreløpig kostnadsramme er 4,2 milliarder kroner, men Helse Midt-Norge har en totalreserve på 4,8 milliarder etter det smp.no forstår.

Ifølge Hårstad er det først og fremst på egen evne til å investere i eksisterende bygg og på medisinsk-teknisk utstyr at foretaket vil slite om man ikke kommer i mål med egen sparing.

Onsdag 3. juni er det nytt styremøte i Ålesund. I tillegg til statusrapporten vil styret diskutere langtidsbudsjett og måloppnåelse i fjor og hittil i år.

– Jeg registrerer at vi har god måloppnåelse på veldig mange av kravene til oss, men det er åpenbart at vi sliter med ventetider, fristbrudd og økonomiske mål, sier Hårstad.