I snart to år har Fylkesmannen i Møre og Romsdal kjørt et tøft løp mot Stordal kommunes manglende evne til å følge opp to tilsynssaker siden 2013.

Lovbrudd

Sakene handler om at kommunen har brutt forsvarlighetskravet i helse- og omsorgstjenesteloven, journalføringsplikten og regelverket om bruk av tvang i pasient- og brukerrettighetsloven.

– Saken er fortsatt ikke ferdig og vi ber om et møte i slutten av juni som går på bekymringene, sier fylkeslege Christian Bjelke. Staben hans har vært i Stordal flere ganger og gitt opplæring.

– Noe har kommet på plass, men ikke alt. Pårørende er fortsatt bekymret for behandlingen som gis. Det har vært manglende styringssystemer og kommunen sliter med å få kompetanse på plass, sier Bjelke.

Rådmann

Et notat fra Kommunerevisjonen satte fingeren på alvorlige mangler, og kommunestyret gjorde vedtak om at grep måtte tas umiddelbart. Dermed kom de til enighet om avgangen til rådmann Lars Joranger.

Ingrid Løset i Kontrollutvalget bekrefter at det foreligger en rapport, men hevder innholdet er konfidensielt. Sunnmørsposten har bedt om innsyn i den og Jorangers sluttavtale. Han fortsetter med rådmannslønn i ny jobb som seniorrådgiver, før han pensjonerer seg.

Den tidligere rådmannen har vært i Stordal kommune siden 1981. Fra 2010 var han rådmann, men Joranger har også vikariert i stillingen.

Som øverste administrative leder tok han konsekvensen av ledelsens manglende evne til å etablere intern kontroll i helse- og omsorgstjenestene, etter våre opplysninger.

Ferdig

– Jeg er ferdig med saken. Vi har blitt enige om at jeg går over i en annen stilling fra 15. juni, sier Joranger. Han bekrefter at det har vært krevende å rekruttere riktig helsepersonell til Stordal.

– Til og med når vi har benyttet oss av rekrutteringsbyrå innen interkommunale samarbeid har vi ikke fått kompetansen vi har bedt om. Det har blitt sendt innleid arbeidskraft som ikke har holdt kravet, sier Joranger. Forhandlingene rundt ham startet i slutten av november i fjor. Joranger gikk av i mars. Per Ivar Lied er konstituert i stillingen.

Uforsvarlig

Fylkeslege Bjelke sier at Stordal har hatt uforsvarlig tjeneste i snart to år.

– Det er en liten kommune hvor det har vært en del utskiftning. Generelt er det viktig med en god ledelse som kan følge opp pasientenes trygghet. Det er viktig at hele ledersystemet er på. Det ser vi i flere saker, sier Bjelke, som mener at Stordal har forsøkt og vist vilje til å rette opp manglene, men ikke maktet å komme i mål.

Nådeløs

Knut Fredrik Thorne er generalsekretær i Norsk pasientforening.

– Dette er en svært alvorlig sak fordi det er snakk om pasienter som har behov for omfattende tjenester og medisinsk hjelp. Det er lenge siden fylkeslegen kom til at det ikke var forsvarlig. Det har skjedd fint lite siden februar for over ett år siden. Det er rett og slett vondt å følge saken, og vondt at en trengende person blir behandlet slik, sier Thorne.

Han har til dels forståelse for at mindre kommuner sliter med rekruttering av kompetanse.

– Men å bruke to år på å finne en løsning har jeg overhodet ikke forståelse for, sier Thorne.På møtet i juni mellom foreningen, kommunen og Fylkesmannen forventer generalsekretæren at fylkeslegen er like tydelig som før.

– Neste steg er at Statens helsetilsyn kommer inn og gir tvangsmulkt. Konklusjonen er at pasienten har rett, og eneste løsning er å straffe kommunen økonomisk hvis de ikke retter opp, sier Thorne.

<strong>Konstituert:</strong> Vi har ikke lykkes i å komme i kontakt med konstituert rådmann Per Ivar Lied.