– Vi vurderte å vente med å bygge garasje til etter 1. juli, men valgte å søke på vanlig måte, forteller Vigdis og Ole Steen som bor i Storfarvegen på Ellingsøya.

Ekteparet vil rive en gammel garasje for å sette opp en ny, og både antall kvadratmeter og mønehøyde ligger innenfor det som ikke er søknadspliktig når de nye reglene trer i kraft om vel en måned. Men de ville gjerne komme i gang med byggearbeidet før nyordninga, og søkte på vanlig måte.Men så enkelt var det ikke, forteller Ole og Vigdis Steen.

– Vi fikk avslag på søknaden fordi den nye garasjen må ligge femten meter fra den kommunale vegen.

Frustrerte

Ekteparet i Storfarvegen legger ikke skjul på at de er frustrerte over avslaget. Å flytte garasjen lenger inn på tomta betyr at den kommer tettere på huset enn de ønsker, pluss at det må skytes vekk en hel knaus som ligger bak den gamle garasjen.

– Vi er også forundra over det vi mener er forskjellsbehandling i slike byggesaker, innskyter Vigdis Steen.– Minste avstand til veg i uregulerte områder er ting folk kan glemme hvis de velger å bygge uten søknad, sier Cecilie Solli og Benedicte Emblem Riise som er byggesaksbehandlere i Ålesund kommune.– Regjeringen sier at de vil gjøre det enklere for folk, men i praksis blir byggherren også pålagt mer ansvar.

Den enkelte må være klar over at de må sjekke at nybygget ikke er i strid med planer, lover og forskrifter. I Storfarvegen finnes det ingen reguleringsplan. Da er det kommuneplanen fra 2008 som gjelder. Der står det ingen ting om byggegrenser, og dermed er det vegloven som gjelder med 15 meter avstand fra midtlinja på kommunal veg. Dispensasjon er det bare veimyndighetene som kan gi.

Femti kvadrat

Etter de nye reglene kan man bygge garasjer, uthus og lignende på inntil 50 kvadratmeter med en mønehøyde på fire meter inntil én meter fra nabogrensa uten å søke.

– Men loven legger samtidig et stort ansvar på utbyggeren som selv må avklare at en garasje eller et uthus virkelig kan bygges uten søknad, understreker Cecilie Solli.

– Hva bør folk med slike byggeplaner gjøre for å unngå fallgruvene?

– Sjekk kommuneplanen og reguleringsplanen som gjelder der du vil bygge. Der kan man for eksempel oppdage at byggegrensa gjør at garasjen eller boda ikke kan legges der den var planlagt, eller at utnyttelsesgraden er for stor. Og er man usikker, er det helt greit å ta en telefon til bygningsmyndighetene.

Informasjon

Kommunen vil også lage informasjonsmateriell om de nye reglene som skal være klart til den 1. juli. Dette får man enten på servicetorget på rådhuset eller på nettsidene til Ålesund kommune.

– Og man kan fortsatt søke på vanlig måte, understreker Solli.

Dialog

– Jeg ville nok ikke ha satt i gang å bygge uten å være sikker på regelverket. Det er nesten slik at det høres for godt ut til å være sant at det skal bli så enkelt, sier Ole Steen.

Garasjeplanene må fortsatt settes på vent, og Fylkesmannen har heller ikke gitt dem medhold.

– Men vi gir oss ikke så lett, og håper at vi kan få en dialog med kommunale vegmyndigheter, slik at det kanskje kan løse seg, sier Ole og Vigdis Steen.

<strong>Garasjeforviklinger:</strong> Uten reguleringsplan, må Vigdis og Ole Steen forholde seg til kommuneplanen når de vil rive den gamle garasjen å bygge ny. I kommuneplanen står det ingen ting om byggegrenser, og da er det vegloven som gjelder. Den krever at det skal være 15 meter mellom vegen og den nye garasjen. Byggesaksbehandler Cecilie Solli, t.v. håper folk tar seg tid til å sjekke grundig før de setter i gang å bygge uten søknad.