I går var det fellesmøte om bosetting og integrering av flyktninger. Statsråd Horne hadde tatt turen for å høre erfaringene i Ørskog, Haram, Skodje, Vestnes og Stordal.

– Hvis jeg skal lykkes med bosetting og integrering må jeg spille på lag med kommunene. Da må jeg lytte til hva ordførere og kommunene trenger, sier statsråden til Sunnmørsposten.

Opplyste

Flyktningkoordinator Tordis Sivertsen fra Vestnes og flyktningkonsulent Silje Vereide i Ørskog orienterte Horne.

Begge var klar på at det fra sentralt hold må komme konkret og mer støtte til arbeid i mottak fra første dag. I mediene dreier debatten ofte mot kun bosetting. Sivertsen og Vereide fortalte om et langt løp med språk, utdanning, arbeid, nettverksbygging, helse, bolig og foreldrerettet jobbing for å lykkes med integrering.Horne fikk høre at det i dag ikke finnes sanksjonsmuligheter mot flyktninger som ikke møter til norskopplæring i mottak.

– Vi ser at aktivisering og språkopplæring er nøkkelen. Det kan ikke være slik at noen dropper språkopplæring fordi det er dårlig vær, sa Vereide.

Les også: Tar imot flere flyktninger

Skal ta opp saka

– Hvis en sanksjonsmulighet kan bidra til at flere er med i norskopplæring i mottakene, vil vi vurdere det. Jeg lover å ta dette opp med justisminister Anders Anundsen (Frp) siden arbeidet i mottak er hans ansvar, sa Horne til Sunnmørsposten etterpå.

Statsråden var i møtet klar på at kommunene skal få bestemme hvor mange flyktninger de vil ta imot gjennom frivillighet. Forutsigbarhet var viktig for flere av de frammøtte.

– I Vestnes ble det sagt ja til 25 personer, men familiegjenforening sørget for totalt 40, ble det sagt. Andre snakket om at det var lettere å integrere en gruppe på 15 personer enn fem, på grunn av apparatet rundt.

Syria

Flyktningkatastrofen i Syria er den verste siden 2. verdenskrig. Et flertall på Stortinget vil gå inn for å ta imot flere flyktninger. Det har blitt snakket om 10.000 ekstra, men saka er ikke avgjort.

Horne har bedt kommunene kartlegge mulighetene for å ta imot flere kvoteflyktninger.

– Hva viser svarene foreløpig?

– Tallene per nå viser at kommunene med forbehold sier ja til å ta imot 2210 ekstra flyktninger i 2015 og 2016, sier Horne, som mener at det er stor avstand fra kapasiteten i kommunene til tallet stortingsflertallet snakker om å bosette.

Dypere inn i tallene

Men Horne har kun fått svar fra 252 av 428 kommuner. Og 92 av dem som faktisk har svart har bedt om utsatt svarfrist.

Det betyr at kun 32 kommuner har sagt nei til å ta imot ekstra flyktninger i Norge foreløpig. Av disse er det også en del foreløpige innstillinger.

– Du mangler 268 konkrete svar her. Kan man nærme seg 10.000 til slutt?

– Vi må huske at det også er forbehold hos dem som har sagt ja. Noen har som krav at flyktningene må snakke engelsk, for eksempel, sier Horne.

– Hva er realistisk da?

– Kommunene har forpliktet seg til å bosette 8.300 flyktninger i år. De har ikke kapasitet til å bosette 10.000 syriske kvoteflyktninger i tillegg. Vi har allerede 5.300 som venter i mottak, og må huske på alle som kommer fra andre land.Statsråden mener eneste løsning er å hjelpe flere folk i nærområdene til Syria-katastrofen.

– Hvis flertallet vedtar 10.000 ekstra, da må jeg fortelle alle som allerede sitter i mottak at livet deres fortsatt må være på vent, sier ministeren.

– Handler ikke dette om politisk vilje til å legge til rette?

– Nei, her er det snakk om kapasitet i kommunene.