Lørdag 6. juni skal det være valgdebatt i Sykkylven i forbindelse med Sykkylvsdagene.

Redaktør i lokalavisa og styreleder i Handelsforeninga, Frank Kjøde, skulle egentlig lede utspørringen av politikerne. Flere partier har nektet å gå med på å ha Kjøde som debattleder.

– Vi har sett over tid at Kjøde i Sykkylvsbladet har vridd dekningen sin til fordel for ordfører Petter Lyshol (H) sine meninger, sier Odd J. Drotninghaug (Sp).

Han får støtte av Steinar Bakke, gruppeleder i Ap.

– Dette har bygget seg opp. Enkelte politikere føler at de blir oversett. Vi var interessert i en mer nøytral debattleder, sier Bakke.

Gruppeleder John K. Brenne i Venstre sier at de var enig i at det «kunne være interessant å ha en ny debattleder».

Eldar Høidal (SV) mener det er problematisk demokratisk å kreve bytte av debattleder, men sier at han forstår synspunktene.

I det siste har det vært frustrasjon rundt det som hevdes å være rolleblanding hos Kjøde i kraft av å være både redaktør og leder i Handelsforeninga.

Uenig

Avisredaktør Frank Kjøde får imidlertid støtte fra Frp og Høyre.

– Hvis en studerer avisa nærmere ser man at alle parti får slippe til. Jeg ser ikke problemet, sier Jarle Strømmegjerde, gruppeleder i Høyre.

– Jeg føler han er flink til å balansere sakene, og mener Kjøde er grundig og balansert. Det kan være mye følelser i politikk. Mitt inntrykk er at han er dyktig i jobben sin, sier Helga Johansen (Frp).

– Alle får komme til

Selv sier Kjøde at han som redaktør i avisa har sluppet til alle og slått både til høyre og venstre i politikken.

Redaktøren mener det er tull at dekningen dreier til fordel for ordføreren og Høyre. Kjøde mener det er rart at han ikke har hørt noe tidligere, da han har vært debattleder flere ganger før, og vært engasjert i Sykkylvsdagene siden 80-tallet. Kjøde mener at han greier å skille engasjementet han har i blant annet idrettslag, korps, speider – og yrket som redaktør.

– Jeg forstår at det for mange blir kontroversielt, men jeg stiller som sagt spalteplass tilgjengelig for alle, sier Kjøde.

– Ved hver valgkamp har jeg stilt spørsmål til toppolitikere i alle parti. Det er underlig at det er forskjell på å stille spørsmål på ei scene i sentrum, og det å gjøre det på trykk i Sykkylvsbladet. Er det slik at politikerne heller ikke ønsker å bli stilt spørsmål av meg i avisa? spør redaktøren.

Sunnmørsposten har ikke lykkes med å komme i kontakt med ordfører Petter Lyshol (H).