På redaksjonell plass fredag har lokalavisa Fjordenes Tidende i Måløy en sak om at det må samles inn over 500.000 kroner i løpet av helga dersom legekontoret på Stadlandet skal bestå. Tittelen på saken er «Tror ikke de klarer å gjenopplive kontoret».

«Dødsannonse»

Saken handler om at et interimstyre, som er stiftet for å bevare legekontoret, har sendt inn det som ved første øyekast kan se ut som en dødsannonse lenger bak i avisa.

– Vårt inderlig kjære og sterkt savna Stadlandet Doktorkontor sovnet stille inn i vår, står det i annonsen.

Bygdefolk og næringsliv på Stad er tilsynelatende «pårørende», og alle oppfordres til å «følge legekontoret til den siste hvile på kommunestyremøtet på kommunehuset» førstkommende mandag. Det oppfordres også til en god tone uten skjellsord.

Opphetet sak

Ansvarlig redaktør Erling Wåge i Fjordenes Tidende er i Tyskland når smp.no ringer. Han hadde første feriedag torsdag, men sier at han har godkjent «dødsannonsen» etter flere runder.

– Dette har vært en veldig opphetet politisk sak med veldig sterke meninger i mange år, forteller Wåge.

Fjordenes Tidende fikk en henvendelse fra en person som, ifølge Wåge, på ironisk vis har fått fram et budskap.

– Vi lot dette passere og opplevde ikke innholdet som støtende mot enkeltpersoner, sier redaktøren.

Wåge blir først klar over at annonsen er plassert under dødsfall-fanen når smp.no forteller ham det. Redaktøren er klar på at denne fanen er forbeholdt personer som dør.

– Det kan kanskje oppleves litt uheldig at annonsen står under den fanen, men med tanke på siden den står på - og at det ikke er andre dødsannonser, var dette en ironi som kunne formidles, mener Wåge.

Ikke vanlig

Redaktøren understreker at det er en god del annonser som ikke kommer på trykk i avisa fordi de er støtende.

– Vil det bli en vane å kunne annonsere under dødsfall-fanen?

– Absolutt ikke. Dette må vi vurdere fra gang til gang, fra budskap til budskap, og hadde det vært støtende formuleringer ville vi ikke tatt det inn i avisa.

Wåge sier at han aldri har sett lignende annonser.

Var det en glipp at dere plasserte annonsen under dødsfall?

– Vi burde kanskje ikke plassert annonsen under dødsfall-fanen.

Om avisens rolle i saken understreker Wåge at «dødsannonsen» ikke står på de samme sidene som har journalistisk innhold.

Hva mener du om «dødsannonsen»? Bruk kommentarfeltet