Fylkeskommunen er i ferd med å gå på en gjeldssmell av dimensjoner. Nekter fylkespolitikerne å være med på en investeringsstopp vil gjelden bli tredoblet innen 2024 og nærmer seg svimlende ni milliarder kroner.

– Min anbefaling er at Nordøyvegen utsettes på ubestemt tid. At vi innfører investeringsstopp for alle nye prosjekter. Så får vi gjøre oss ferdig med det vi er i gang med. Etter det må vi lage en samla plan for investeringer på tvers av de ulike sektorene, er fylkesrådmann Ottar Brage Guttelviks entydige råd.

Fire milliarder i gjeld

Om Guttelvik får med seg fylkespolitikerne på dette i et valgår, gjenstår å se. I fylkesutvalget tapte han med sju mot seks stemmer.

– Den gjelden vi blir sittende med om vi ikke gjør noe, klarer vi rett og slett ikke å håndtere, påpeker han.

Og grafene for fylkeskommunens gjeld er dystre. I dag er gjelden på rundt fire milliarder kroner. Starter en bygging av Nordøyvegen samtidig som en fortsetter de andre vedtatte investeringene øker denne gjelden til nesten ni milliarder kroner i 2024. Da er gjelden mer enn dobbelt så stor som fylkets samla inntekter. Samtidig er hver krone som har vært avsatt i fond oppbrukt.

Men det er ikke bare gjelden som øker. Guttelvik anslår at veksten i fylkeskommunens inntekter blir svakere i årene framover enn hva som har vært tilfelle de siste årene. Resultatet kan bli at en i 2019 mangler 100 millioner kroner for å få budsjettene til å henge sammen.

– På det tidspunktet har vi brukt opp fondene vi har. Det gjør at vi får se slike tall det året, påpeker Guttelvik.

Høgskolefond ryker

Som i sum presenterer fylkespolitikere en beisk mikstur for å få økonomien under kontroll. I tillegg til investeringstopp, foreslår Guttelvik å kutte opprettelsen av et Høgskolefond på 20 millioner og gjennomføre det som han kaller produksjonstilpasninger for ferjesamband og bussruter. I praksis kutt også her. Og så om det ikke var nok.

– Det vil være nødvendig å gjøre enda flere grep for å få balanse og økonomisk handlingsrom framover, konkluderer han.