I dag falt dommen for drapet på Åge Stavran(35) natt til torsdag 21.oktober i 2014.

Når det gjelder drapet har påtalemyndigheten tatt ut tiltale om drap under særdeles skjerpende omstendigheter for den hovedtiltalte.

- Ethvert drap er grusomt, og det må legges flere momenter til for at det skal vurderes som skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter anfører tingrettsdommer Knut Anders Oskarsson og hans to meddommere.

- I vår sak ble offeret drept i sitt eget hjem. Han ble stukket flere ganger og må ha følt en voldsom smerte og dødsangst. Liket ble skjendet og leiligheten påtent. Det er ingen tvil om at drapet er begått under særdeles skjerpende omstendigheter, konkluderer retten.

- Tiltalte var klar over offerets fysiske begrensninger. Drapet er rått og brutalt, fastslås det i dommen.

22-åringen på tiltalebenken bad om betnkingstid da har ble spurt om han ville godta dommen.

19-åringen som nektet delaktighet i den etterfølgende brannstiftelsen på åstedet, ble dømt til til fengsel i tre år og seks måender.

Retten fester ikke lit til hans forklaring. Det var han som bar den brennbare væsken. Det er påvist fingeravtrykk på kanna. Han var med på å leite etter penger i leiligheten. Og han har erkjent å ha tatt med seg en iPad. Det var påvist brannskader på buksen hans. Det ble funnet penger på han som retten mener stammer fra et uttak gjort av Stavran.

- Vi finner det derfor bevist ut over rimelig tvil at han er skyldig i ildspåsettelse i den hensikt å skjule spor etter drap og likskjending, motarbeide etterforskning og grovt skadeverk av annen manns eiendom. Han handlet med forsett og dømmes deretter, heter det i rettens bevisvurdering.

- Jeg anker på stedet, sa den ynge medtiltalte da hen etter opplesing av dommen ble spurt av dommer Oskarsson.

- Fullstendig anke, supplerte, hans forsvarer, advokat Javeed Hussain Shah.

Den eldste av de to medtiltalte ble dømt for etterfølgende ildspåsettelse i samsvar med sin egen forklaring. han fikk utmålt fengsel i to år og fire måneder. Her legger retten vekt på at det foreligger en uforbeholden tilståelse som skal utløse strafferabatt.

Eldstemann var ikke til stede i retten under domsavsigelsen, men i følge hans forsvarar, advokat Åsmund Sandland,  har han lovlig fravær.

Hovedtiltalte må også betale 225.000 kroner i oppreisningserstatning til hver av foreldrene til den drepte. Han må også betale 72.459 kroner i erstatning for utgifter i forbindelse med begravelse.

  - Utgangspunktet for oppreisningserstatning er 200.000 kroner. Retten er kommet til at det er grunnlag for å sette erstatningsbeløpet noe høyere enn det normerte beløpet da drapet ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter, heter det i den enstemmige dommen fra Sunnmøre tingrett.

Vi fulgte domsavsigelsen DIREKTE i bloggen under

35-åringen blei funnet død 21. oktober i forbindelse med en brann i ei leilighet i Spjelkavik, og tre menn og ei kvinne ble først sikta for legemsbeskadigelse med døden til følge, mennene også etter mordbrannparagrafen. Den ene av de tre mennene har seinere fått utvida siktelsen mot seg to ganger: Først til forsettlig drap og mordbrann og videre også til å omfatte likskjending. Han har tilstått drapet.

Den hovedtiltalte erkjente straffskyld for forsettlig drap, men ikke under særdeles skjerpende omstendigheter. I retten husket han heller ikke at han hadde klippet av to tær av liket, men utelukket ikke at det kune være han som hadde gjort det.

Den eldste av de to medtiltalte erkjente straffskyld for ildspåsetting, mens den yngste hevdet først at han ikke hadde noe med såken å gjøre, bortsett fra å være sjåfør. I retten kom det fram at han hadde vært inne i leiligheta og hatt fysisk kontakt med liket.

Aktor Magne Nyborg la ned påstand om 17 års fengsel for mannen som drepte Åge Stavran.

Håkon Sætre Rasmussen, som forsvarer den hovedtiltate, mener 14 års fengsel er passende straff for sin klient.

I dag, klokka 13 leste tingrettsdommer Knut Anders Oskarsson opp dommen i rettssaken.

Her kan du følge domsavsigelsen direkte:

data-src="/event/1328051/20346">(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));

<strong>Spjelkaviksaken:</strong> Tingrettdommer Knut Anders Oskarsson ledet forhandlingene i Sunnmøre tingrett. Foran de to psykiatrisk sakkyndige som er oppnevnt av retten. Overlege John Olav Roaldset (til venstre) og spesialist i psykiatri, Øyvind Erik Duguid Jensen. Foto: Staale Wattø
Fra rettsaken etter Spjelkavikdrapet. Foto: Staale Wattø