Er du i Hellas? Fortell oss hvordan du opplever krisa på sms/mms 95400400 eller 95400400@smp.no

Familien Ervik fra Ålesund ferierer på Naxos for 15. år på rad. Og de merker ingenting til krisa på fastlandet.

– Vi drar hjem snart, etter å ha vært her siden 15. juni, og vi bruker kort i butikkene og på restaurantene og vi tar ut kontanter i minibankene. Men det er mye prat om krisa, både blant turistene og de fastboende, sier pappa Jan Ove Ervik.

Han har med seg kona og hans to fotballspillende døtre Josefine (keeper på Vålerenga) og Camilla (kaptein på Fortuna) til Naxos.

Beroliger

Greske myndigheter og norske turoperatører med Hellas på programmet gjør alt de kan for å berolige nordmenn med billetter i lomma til det kriserammede landet.

Turistbransjen er et lyspunkt i en ellers urolig og uforutsigbar situasjon for Hellas. Mer enn en femdel av landets inntekter kommer fra turister, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ikke utenlandske

Fra Aten gikk meldingen ut via landets ambassader: Den daglige øvre grensen for uttak fra minibanker på 60 euro gjelder ikke for utenlandske kredittkort og bankkort.

Med andre ord: Turister får ta ut så mye kontanter de ønsker fra minibankene i Hellas. Forutsatt at det er penger i automatene, vel å merke.

Kontant-råd

Det forbeholdet er det smart å ta, ifølge både det norske Utenriksdepartementet og de største norske bankene.

Et generelt råd til nordmenn på reisefot til Hellas om å ta med ekstra kontanter, førte mandag til at minibankene på Sola flyplass utenfor Stavanger gikk tomme, mens det på Gardermoen var et jevnt sig uten at det ble noen lokal eurokrise av det.

Krise? Hvilken?

Norske turoperatører mener at advarslene er overdrevet. «Krisemaksimering» lød overskriften på en melding som Lilleput reiser la ut på sin nettside. Budskapet lød «alt forløper som normalt».

– Det er en vanskelig situasjon, men først og fremst for grekerne. Dette påvirker ikke turistene så mye, sier nestleder i Lilleput Reiser, Manolis Pantelellis, til NTB.

– Vi får høre at mange nordmenn sier de ønsker å støtte den greske økonomien ved å være turist i landet. Det ser vi som svært positivt, uttalte kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i Apollo.

– På øyene er det foreløpig ikke tegn verken til krise eller depresjon, sa PR-ansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Mens den greske ambassaden i Oslo viste til landets turistdepartement som kunne melde at folk bare kan «fortsette å nyte sin ferie uten problemer i det hele tatt».

Betaler ikke

Samtidig fortsetter dragkampen mellom Aten og Brussel. Avdraget på 1,6 milliarder euro til Det internasjonale pengefondet (IMF) som forfaller tirsdag, kommer ikke til å bli betalt.

Det store flertallet av analytikerne hadde ikke forventet at avdraget på drøyt 13 milliarder kroner ville bli innfridd. For det første er statskassen bunnskrapt, for det andre har Den europeiske sentralbanken ESB skrudd igjen kranen etter at forhandlingene med EU og IMF om forlengelse av låneprogrammet brøt sammen i helgen.

Men enn så lenge er det altså ingen krise for turistene i landet – ifølge turoperatører og turistmyndigheter.