Et samlet Storting mente for fire år siden det var riktig å delta i militæraksjonen. Norge var et av landene som slapp flest bomber over Libya før opprørere med NATO-støtte styrtet og drepte diktatoren Muammar Gaddafi.

Siden den gang har ulike væpnede grupper kjempet om makten, og IS har erobret et betydelig område. Massakren på en strand i Tunisia i forrige uke er ett av en rekke terrorangrep hvor gjerningsmennene trolig har fått trening i Libya.

Fra den libyske kysten forsøker tusener av desperate båtflyktninger å krysse Middelhavet. FN håper partene i landet snart blir enige om en fredsavtale, men det er usikkert hvilken reell betydning den kan få.

– Basert på det vi visste i 2011, var det riktig å delta i militæroperasjonen i Libya. Sett i ettertid kan man stille spørsmål ved om det var rett, sier Liv Signe Navarsete (Sp) til NTB.

– Preget av kaos

Opprørsgruppene som styrtet Gaddafi, har senere rettet våpnene mot hverandre, påpeker Navarsete

– Nå er Libya preget av kaos, fastslår Sp-representanten som var partileder og minister da den rødgrønne regjeringen sendte jagerfly til landet. I dag sitter hun i forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget.

Venstre-leder Trine Skei Grande minner om at konsekvensene kunne blitt svært alvorlige også hvis NATO ikke hadde grepet inn i Libya. Likevel er hun usikker på om det var riktig av Norge å delta i operasjonen, som ble iverksatt etter et FN-vedtak om beskyttelse av libyske sivile med alle nødvendige midler.

– Det blir for arrogant å si skråsikkert det ene eller andre, framholder hun.

Rasmus Hansson fra De Grønne vil ikke spekulere på hva han hadde ment om saken hvis han hadde sittet på Stortinget for fire år siden. Knut Arild Hareide ønsker ikke å uttale seg om KrFs støtte til operasjonen.

SVs landsmøte gjorde tidligere i år følgende vedtak: “FN-mandat er ikke noen garanti for at krigsdeltakelse er riktig, noe Libyakrigen ble et eksempel på».

Ser konsekvensene

To av de tre tidligere regjeringspartiene som sendte norske F-16-fly til Libya, er dermed usikre på om avgjørelsen var riktig – sett i lys av det vi vet om landet i dag.

Ap-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre nøyer seg med å fastslå at det var riktig å delta basert på informasjonen man hadde i 2011. Han peker særlig på FN-vedtaket om å beskytte libyske sivile.

– I ettertid ser vi konsekvensene, og dette må vi ta med oss videre til neste beslutning, sier Støre til NTB.

Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere gjort det klart at hun ikke mener det var galt å bidra i operasjonen. Og Frps parlamentariske leder Harald T. Nesvik sier han ikke har sett noe som tyder på at Libya-beslutningen var feil.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, som var statsminister i 2011, sa nylig til NTB at forsvarsalliansen “gjorde jobben sin» i Libya.

– Mulig å forutse

Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen har fortalt at den rødgrønne regjeringens beslutning om å delta ble tatt i all hast over telefon.

Etter hvert innrømmet USA og flere europeiske land at målet var å styrte Gaddafi, og de norske flyene ble hentet hjem før diktatoren ble drept.

Flere norske eksperter advarte mot operasjonen da den ble iverksatt. Statsviter Øyvind Østerud har uttalt at «et minimum av kunnskap » om Libya var nok til å forutse sammenbruddet etter Gaddafis fall. (©NTB)