Den offisielle værstatistikken for juni er ennå ikke klar, men et sjekk på værstasjonen ved Ålesund lufthavn, Vigra, viser de kaldte fakta:

Gjennomsnittstemperaturen for juni var 9,5 grader. Det er godt under 11,0 grader som er "normalen" for juni i dette området.

Varmeste dag på Vigra, ifølge Meteorologisk Institutt, var 21.juni med 14,7 i gjennomsnittstemperatur. Dagen før, altså 20.juni var gjennomsnittstemperaturen kun 4,3 grader.

Mye nedbør

Enda mer nedslående er nedbørsstatistikken:

I juni falt det totalt 117,0 millimeter med nedbør ved Vigra målestasjon. Dette er nær dobbelt så mye som normalen (65,0 mm) for juni, og forrige måned (mai = Totalt 68,7 mm nedbør).

11.juni var den mest nedbørsrike dagen med 26,0 millimeter nedbør.

Kort sommer?

I skrivende stund er det rundt 20 grader i Ålesund, og meteorologene lover at det skal bli hele 22 grader i kveld. Og i morgen blir det rene sydentemperaturer på Sunnmøre.

Men vil det vare?

- Nei, sier meteorologene.

- Slik det ser ut nå vil varmebølgen vi opplever nå bli avløst av en kjøligere værtype og vi vil gå tilbake til en periode som ligner den vi har hatt før i sommer, sier seniorkonsulent Geir Kjærnli ved Meteorologisk Institutt til yr.no.

- Det vil si at vi får en typisk norsk sommer med skiftende vær i sør-Norge, mens det dessverre kan bli ganske kaldt i midt- og nord-Norge.

- Hvorfor så kaldt?

- Det er vanskelig å si hvorfor temperaturen har blitt liggende så lav i nord denne sommeren. Mest sannsynlig er det på grunn av polarfronten, sier Kjærnli.

Polarfronten er et skille mellom den varme lufta fra subtropiske strøk og den kalde lufta fra nordområdene.

- Denne sommeren har polarfronten for det meste lagt sør for oss, slik at vi har blitt liggende på den kalde siden, sier seniorforskeren.

Sjekk været for DITT sted her