Det viser tall fra Internasjonalt forskningsinstitutt(IRIS) i Stavanger. I Ulstein peker de på verftene Ulstein og Kleven samt Rolls-Royce når de skal forklare kommunens oljeavhengighet. I Herøy er det offshore rederiene som skaper denne bindingen, mens i Sande er det Myklebust verft.

Stavanger kommer lengre nede på listen, mens Sola topper med basene Solakrossen og Forus, skriver nettstedet Vest24 som publiserer disse tallene.

Samlet i de fire vestlandsfylkene fra Rogaland i sør til Møre og Romsdal i nord, jobber 189.200 i petroleumsrelatert virksomhet. Det utgjør 26,5 prosent av de sysselsatte bosatt i landsdelen.

I Møre og Romsdal jobber 28.500 personer i oljerettet virksomhet, noe som utgjør ikke mindre enn 21 prosent av sysselsettingen i fylket. Prosentvis er det på samme nivå som Hordaland, mens i oljefylket Rogaland er 40 prosent av dem som er i jobb på en eller annen måte tilknyttet oljevirksomheten. I alt jobber nesten 100 000 personer i Rogaland i oljerelaterte virksomheter.

Sogn og Fjordane er det Vestlandsfylket som så langt har fått klart minst ut av oljeeventyret. 4800 jobber i fylket er tilknyttet oljevirksomheten, noe som gjør at kun åtte prosent av de sysselsatte i fylket er knyttet til denne næringen.

Fordelen med det akkurat nå er at fylket er det som minst merker den nedturen bransjen nå er inne i. DNB Markets meldte i midten av juni at over 22.000 oljejobber nå er borte siden august i fjor. Tallene viser at en fortsatt nedgang innen oljenæringene også vil kunne ramme Møre og Romsdal hardt.