– Jeg vil at fylkeskommunene skal vurdere muligheten for å slå seg sammen med nabofylker, sier statsråden.

Sanner sendte torsdag et brev til alle landets fylkeskommuner og Oslo kommune der han inviterer dem til å vurdere sammenslåing.

Flertallet i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget mener nye oppgaver til regionalt folkevalgt nivå forutsetter færre fylkeskommuner eller regioner av en viss størrelse.

Lover støtte

I brevet skriver Sanner at Stortinget har uttrykt forventninger om at fylkeskommunene starter nabopraten allerede i høst.

Statsråden legger til at han vil støtte fylkeskommunene som gjør forpliktende vedtak om å utrede sammenslåing.

Det utbetales en støtte på 200.000 kroner per utredning, samt 200.000 kroner til hvert fylke som deltar. Støtten utbetales når det er gjort likelydende vedtak i fylkeskommunene som ønsker å utrede sammenslåing.

Departementet ønsker også at innbyggerne skal involveres og vil gi 200.000 kroner i støtte til informasjon og folkehøring når fylkene har lagt en plan om hvordan innbyggerne skal bli hørt.

– Staten vil gi kompensasjon for nødvendige engangskostnader som følge av sammenslåing av fylkeskommuner. Jeg vil komme tilbake til innretningen av denne støtten i løpet av høsten 2015, skriver statsråden.

Frist til høsten 2016

Neste vår vil kommunalministeren legge fram et forslag for Stortinget om oppgaver og funksjoner til et nytt regionalt, folkevalgt nivå.

Kommunene skal fatte vedtak om sammenslåing innen 1. juli neste år, og fylkeskommunene oppfordres til å fatte vedtak om strukturendringer høsten 2016.

Regjeringen tar sikte på å legge fram forslag til ny kommune- og regionstruktur for Stortinget våren 2017.

De fleste sammenslåinger som blir vedtatt av Stortinget, vil tre i kraft 1. januar 2020 – etter kommune- og fylkestingsvalget høsten 2019. (©NTB)