Forrige uke ble det klart at en koloni av ville og eierløse katter på Fiskarstrand i Sula kommune skulle fanges i feller, og leveres til veterinær for avliving. Innsamlingen skulle skje fra 2. til 9. juli, men kommunen rakk aldri å komme i gang med aksjonen fordi en gjeng på fem frivillige fra ulike deler av landet nå har fanget inn 14 av kattene. De ble torsdag sendt til ulike dyrevernorganisasjoner i Bergen, Trondheim og Sogn og Fjordane og for veterinærbesøk og omplassering.

Les også: Kommunen setter opp kattefeller

Anmeldt

Vedtaket om å avlive villkattene resulterte i sterke reaksjoner, og denne uken anmeldte NOAH og Norsk Huskattforening Sula kommune til politiet. De har også anmeldt en rekke lignende saker før.

– Å gjøre noe slikt er helt horribelt. Det sier seg selv at det er umulig å avgjøre om en katt er vill eller tam når den er livredd i et bur. Det er straffbart å avlive andres katter, sier Bodil Eikeset, leder i Norsk Huskattforening.

Kommunelege Silje Elisabeth Hagen sier det var av hensynet til folkehelsen i Sula og risiko for smitte som lå til grunn for hennes vedtak, etter konferering med Mattilsynet. Hun sier at det ikke primært er kommunens ansvar å huse villkatter.

– Å gripe inn vedrørende disse kattene på et tidligere stadium har både Norsk Huskattforening og NOAH hatt full mulighet til. Man kan jo stille spørsmål om hvorfor de velger å engasjere seg og gripe inn når kommunen selv ser seg nødt til å gripe inn i situasjonen. Når ingen andre tar ansvar så er det mitt mandat og ansvar å gripe inn for å forhindre smitte.

Frivillige

Med de fem ildsjelene som samlet inn kattene, var både Mona Ystenes i Kellys Håp og Rita Halvorsen fra Hadeland, som har nylig vært involvert i å redde 53 katter på hjemstedet.

– Vi må få en løsning på hvordan vi skal fange de siste kattene, men det regner vi med ordner seg, sier Mona Ystenes.

Kattekolonien bestod av rundt 16 katter.

– En av dem har halsbånd og trolig eier, sier Halvorsen.

Gjør som 22.000 andre, følg Smp.no på facebook