16-åringen, som er om bord i «Wyvern av Ålesund» for andre gang, har drevet med seiling siden hun var seks år.

– Pappa så en annonse om seilkurs i Sunnmørsposten, og da blei jeg med. Siden har jeg drevet med seiling, både aktivt og som instruktør, forteller Oda.

Lang tur

I fjor var hun med og seilte «Wyvern av Ålesund» fra Harlingen i Nederland til Fredrikstad. I år skal hun være med enda lengre.

– Først skal jeg seile med «Wyvern» fra Belfast til Ålesund. Så skal jeg være med den tyske seilskuta «Alexander von Humboldt» fra Ålesund til Kristiansand. Jeg ville egentlig være med på den siste etappa fra Kristiansand til Aalborg også, men da satte resten av familien ned foten, ler Oda.

Hun har allerede lagt planer for neste års seilas også, som skal gå mellom Spania og Portugal.

– Jeg har fått god kontakt med ei nederlandsk skute, og spurt om jeg får seile med de neste år. Jeg har allerede begynt å glede meg, sier Oda.

Sponsa

Oda er en av 35 ungdommer fra Sunnmøre som er sponset av Kjell Holm-stiftelsen og Ålesund kommune for å delta under årets Tall Ships Races.

– Vi betaler en egenandel og resten er sponset. Det er en fantastisk mulighet til å lære andre å kjenne, bo tett på hverandre, jobbe under press og oppdage nye sider ved seg sjøl. I tillegg treffer man utrolig mye hyggelige folk fra hele verden, sier Oda.

Maritimt

Faktisk har deltakelsen under Tall Ships Races fått Oda til å tenke mer og mer på en karriere på sjøen. Per nå går hun ordinær videregående skole, men planene for fremtiden er å utdanne seg til skipsoffiser.

– Jeg vil være på en lastebåt eller en båt i oljeindustrien. Ferjer og cruisebåter blir for kjedelig. Det er nok ikke noe typisk jenteyrke, men jeg er for full likestilling, og ingenting er umulig for jenter, mener hun.

Nå gleder hun seg veldig til å kunne vise sine nye venner Ålesund om drøye ti dager.

– Arrangementet i Belfast har vært veldig bra, men jeg er helt sikker på at det blir mye bedre i Ålesund, det blir rett og slett kanonbra, mener Oda.

Kjempestor respons

Knut Strømsheim, som er sponsoransvarlig for Tall Ships Races, har sammen med tidligere lensmann i Sula, Frode Haugen, som er politiet i Ålesunds mann på sikkerhet under arrangementet, besøkt samtlige 47 skuter som er på plass i Belfast.

– Hovedformålet har vært å ønske de velkommen til Ålesund og ønske de lykke til på ferden over Nordsjøen, men vi har også hatt med en spesiell invitasjon til alle kapteinene, forteller Strømsheim.

Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) og Rolls-Royce har nemlig åpnet NMK for alle kapteinene torsdagen under Tall Ships i Ålesund, der de får en omvisning og får prøve simulatorene. Det har skapt en voldsom entusiasme fra kapteinene, og de 10 skutene som kommer til Ålesund, og ikke er i Belfast, vil sjølsagt også bli invitert, sier Strømsheim.

Han har vært voldsomt imponert over det han har sett i Belfast.

– Det har vært så mye folk på kaiene at det har vært vanskelig å komme seg fram. Folk går i kø hele tiden, det er nærmest utrolig, sier Strømsheim.Likevel sier han at de kapteinene han har snakket med, gleder seg enda mer til å komme til Ålesund.

– Helt klart, sier Strømsheim.

<strong>Klatrer høyt:</strong> Oda Hansen (16) fra Ålesund er med på sitt andre Tall Ships Race og hun blir mer og mer sikker på at hun vil satse på en karriere som på sjøen.