Den franske ministeren Harlem Desir ber om at samtalene med Hellas kommer i gang igjen i løpet av kort tid og «på en seriøs måte».

– Det som betyr noe nå, er at samtalene begynner igjen slik at Hellas kan holde seg i eurosamarbeidet, sier Desir til TV-kanalen iTELE.

Han understreker at avstemningen ikke handlet om hvorvidt Hellas skal beholde euroen som valuta.

– Grekerne lar seg ikke skremme av fattigdom

En fortid med militærjunta og flere former for okkupasjon har gjort grekerne til et svært stålsatt folk som nekter å la seg tråkke på.

Hellas-eksperten Tom Terkelsen Kristensen ved Københavns Universitet er derfor sikker på at det greske folk ikke lar seg skremme når EU advarer om konsekvensene etter søndagens folkeavstemning.

– Det biter ikke på folk, for grekerne har vært vant til å leve under mye mer kummerlige forhold enn de gjør nå, sier lektoren ved universitetets Hellas-program.

Grekerne vil ifølge Terkelsen Kristensen heller gå en mer uviss og fattig framtid i møte hvis de kan få lov til å bestemme selv, og det er det som har vært med på å dytte Hellas helt ut på den økonomiske kanten der landet befinner seg i dag, mener han.

– Bare fordi noen har en formell eller reell makt, så skal de ikke tro at de bare kan komme og bestemme, for da gjør grekerne virkelig motstand, sier han og viser til flere eksempler på den samme mentaliteten i gresk historie.

– All verdens stormakter, helt fra perserne og romerne, til tyskerne og engelskmennene, samt amerikanerne, har forsøkt å påvirke Hellas, og de er alle blitt avvist på kort eller lang sikt, sier Terkelsen Kristensen.

Derfor er han også forundret over at EU og de andre långiverne har ført en så hard forhandlingslinje.

– De burde ha nok politisk erfaring til å vite at det gir tilbakeslag, fastslår han.