Sunnmøre politidistrikt har satt en person til å digitalisere alt etterforskningsmateriale i Espås-saken i Geiranger. Trude Espås ble funnet drept i Geiranger i august 1996.

– Ja, vi har en person som har fått i oppdrag å legge materialet inn i våre nye systemer. Det er kolossalt mye materiale, og dette blir gjort i den grad noen skulle komme og se gjennom saken på nytt. Vi tenker oss at det eksempelvis vil bli lettere for Cold-Case-gruppa til Kripos å se på det, sier politiadvokat Yngve Skovly til smp.no.

Kripos oppretter i august en såkalt Cold-Case-enhet for uoppklarte alvorlige saker.

Skovly forteller at en del av etterforskningsmaterialet har ligget inne i politiets systemer også tidligere.

– Men det er en del som ikke har vært lagt inn. Dette har en person jobbet med å legge inn i flere måneder nå, og arbeidet er foreløpig ikke helt ferdig. Hensikten er også å gjøre materialet mye mer oversiktlig når ting er lett søkbart, utdyper Skovly.

Enormt omfattende

Ifølge politiadvokaten er det få saker Kripos har brukt så mye ressurser på som drapssaken i Geiranger. Saken er aldri henlagt, men det er mange år siden folk har jobbet på heltid med den.

– Vi har også en etterforsker som har vært med fra dag én som kjenner saken. Vedkommende tar seg av undersøkelser når vi får inn nye tips. Dette er en annen person enn den som jobber med å få alt inn i datasystemene, forteller Skovly.

VG skrev i februar om uoppklarte drapssaker i Norge. Ifølge avisen er 3062 vitner fra 37 land avhørt av politiet i Espås-saken. Det er også gjort 2420 rundspørringer og registrert 1900 tips. Trude Espås forsvant den 8. august, og da var det omtrent 5000 mennesker i Geiranger. Over 11000 feriebilder er registrert i saken.

Ferske tips

Politiadvokat Skovly bekrefter overfor smp.no at det er kommet inn nye navngitte tips, som NRK meldte tidligere onsdag.

– Av og til får vi inn tips på konkrete navn. Det har skjedd også nylig. Vi får av og til nye tips i forbindelse med oppslag i media om uoppgjorte drapssaker, sier Skovly til smp.no.

Politiet sjekker nå om dette er navn de har i arkivet, eller om det er nye navn.

I forrige uke ble en 38 år gammel mann siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen (12) den 5. august i 1999. I fjor kom det inn tips i Espås-saken i forbindelse med gjenopptakelsen av dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8).