I vår ble Øyvind Frøland trolig skadet for livet etter å ha blitt utsatt for vold i Ålesund. I kjølvannet av en mye omtalt voldsepisode i Namsos, har nå saken fått nytt liv via delinger på sosiale medier. Artikkelen som deles, er skrevet av frieord.no, som regnes som en arvtaker til det nedlagte nettstedet fyret.nu.

– Jeg er veldig irritert over at jeg skal bli tatt til inntekt for dette nettstedet, som jeg oppfatter som rasistisk, sier Frøland til smp.no. Ålesunderen ble først nylig oppmerksom på at voldsepisoden var omtalt på nettstedet, og misliker i tillegg at det er brukt et privat bilde av ham uten lov.

– Innvandringsfiendtlig

Forfatter og journalist Øyvind Strømmen mener nettstedet hører hjemme ytterst på høyresiden, og viser blant annet til at redaktøren tidligere var leder i Vigrid.

– Det er i beste fall høyreradikalt, og etter min mening innvandringsfiendtlig. Motivet er å framstå som troverdig ved å pakke inn budskapet, slik at det blir mer spiselig og lettere spredt i sosiale medier. Samtidig er innvandringsmotstanden tydelig når det gjelder hvordan saker er vinklet, sier Strømmen.

Ålesund-volden blir på sosiale medier omtalt som et eksempel på at mediene nedprioriterer saker med norske ofre, og blåser opp saker med utenlandske ofre. Strømmen mener det er få holdepunkter for å mene det.

– Jeg oppfatter ikke at det er noen systematisk skjev dekning av slike saker, kommenterer han.

Tar avstand

Thorgrim Bredesen som er redaktør for frieord.no, sier de beklager om de har brukt et privat bilde uten lov, men at han ikke kjenner saken i detalj.

Samtidig tar han avstand fra merkelappen som forfatter Strømmen klistrer på nettstedet, og mener det blir synsing.

– Vi forsøker i så liten grad som mulig å vinkle i noen spesiell retning, med konklusjoner eller kommentarer til sakene. Vi skriver mange saker som omhandler kriminalitet begått av innvandrere, og da kan det framstå som ensidig, men vi mener at dette er saker som underrapporteres i riksmedier, sier Bredesen og legger til at de har små ressurser til å dekke et bredere bilde av virkeligheten.