Boligbyggeren Constructer i Ulsteinvik på vil gi lån til boligkjøpere for å hjelpe dem med egenkapitalkravet på 15 prosent i forbindelse med kjøp av bolig, men det vil ikke Finanstilsynet ha noe av, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi har tapt mange salg fordi kundene ikke har 15 prosent egenkapital, sier entreprenør Glenn Thoresen, daglig leder i Constructer, til avisa.

Krav

Bankene har i dag et krav på 15 prosent egenkapital for å kunne gi boliglån til en kunde. Det er dette Thoresen og Constructer nå ønsker å hjelpe sine kunder med.

De tilbyr rentefritt startlån på opptil 15 prosent av boligens verdi for kunder som kjøper boliger av dem for et engangsgebyr på 25.000 kroner. Dermed vil kundene kunne gå til banken og oppfylle egenkapitalkravet. Boligkjøperne må tilbakebetale lånet etter fem år.

Ingen benyttet seg

– Dette tilbyr vi til yngre boligkjøpere som en mulighet til å komme seg inn i markedet. Samtidig skal det gjøre det lettere for oss å selge, sier Thoresen til smp.no.

- Men ingen har benyttet seg av tilbudet, og jeg har ingen ytterligere kommentarer, sier Thoresen.

Finanstilsynet

For nå har nemlig Finanstilsyent reagert på Constructer sitt tilbud til kundene.

Tilsynet har, i følge DN, fått tips om Constructers etableringshjelp fra en avsender som kaller seg «Anonym bankmann». Tipseren spør seg om ikke praksisen krever konsesjon fra myndighetene til å drive finansieringsvirksomhet. I et svarbrev skriver tilsynet at, ja, slike lån krever konsesjon. Det har ikke Constructer.

Seksjonssjef Ole-Jørgen Karlsen i Finanstilsynet skriver i en epost til DN at Constructer kan vente seg et brev.

-  Finanstilsynet vil gjøre foretaket oppmerksom på at yting av lån fra selger i forbindelse med omsetning av fast eiendom anses som konsesjonspliktig virksomhet, samt be om foretakets redegjørelse for sin egen virksomhet, skriver Karlsen.

– Hvis Finanstilsynet kommer til oss og sier at dette ikke er lov, må vi rette oss etter det. Den anonyme tipseren oppnår sikkert det han ønsker, sier Constructer-sjef Thoresen.