En tipser meldte torsdag om at Daycruiseren som nylig ble stjålet på Humla i Ålesund var observert ved øya Riste, like nord for Kvamsøya i Sande kommune.

Tipseren hadde snakket med eieren av båten og fått verifisert at det var riktig båt.

Båten lå delvis på land ved Risteholmen, og når det er fjøre sjø er det mulig å vasse opp på hovedøya. Ingen fastboende bor på Riste.

– Vi har nå pågrepet to personer, det er ikke grunn til å tro at det er flere på øya. De to blir tatt med og satt i varetekt, sier operasjonsleder Borge Amdam til smp.no klokka 22.20.

Mistenkt for lignende forhold

Amdam bekrefter at det er den stjålne båten som er funnet, og legger til at politiet mistenker personene for å stå bak.

– Sistemann hadde ikke helt lyst til å overgi seg, og forsøkte å gjemme seg på øya. Han forstod vel sin håpløse situasjon og ble til slutt tatt uten dramatikk, forteller Amdam.

– Er disse mistenkt for lignende forhold tidligere?

– Ja, det er de, sier Amdam.

Operasjonslederen roser de frivillige som har deltatt i søket.

Leteaksjon

Til sammen fem politifolk deltok i søket etter mannen som ikke ville overgi seg. Frivillige søkte på begge sider av øya med båter. Redningsskøyta Emmi Dyvi berger nå den 24 fot store båten.

Politiet fikk melding i 14-tida om observasjonene, og naboer forteller til smp.no at de så folk der allerede i 11-tida. Dermed tyder mye på tjuvene har hatt en lang dag.

– Alt tyder på at dette er den stjålne båten, men vi har foreløpig ikke fått verifisert det, sa Franck til smp.no ved 16-tida.

Ved 19-tida var politibåten framme på stedet. En tipser smp.no snakket med måtte holde politibåten siden det ikke er mulig å legge til kai på Riste.

Vi har kontroll på en mann som ble påtruffet på øya. Politiet har godt håp om å få kontroll på den andre mannen som var observert sammen med han, opplyste Franck klokka 20.09.

– En kan ikke komme dit uten å ta sjøveien, bekreftet operasjonsleder Franck.

Frekt tjuveri

Det var tirsdag morgen at en nabo ble oppmerksom på målbevisste tjuver på Humla i Ålesund. Tjuvene kom sjøveien i ei lita rød jolle og stjal den 24 fot store båten til Henrik Kjelstadli på frekkeste vis.

– Dette var planlagt. De slepte båten min fra kai og brukte 10-15 minutter på å få start, fortalte den uheldige båteieren til Sunnmørsposten.

Bølge av båttjuveri

Nesten hver natt i det siste har båttjuver vært på ferde på Sunnmøre.

Siden mai har det vært minst 24 båttjuveri, ifølge politiet. Båten til Kjelstadli hadde en verdi på i overkant av 300.000 kroner, og han har brukt 30.000 kroner bare på ekstrautstyr i år, utenom vedlikehold.

Politiet ga opp jakta

Naboen som observerte det hele varslet politiet, som tok opp jakta med politibåten.

Ifølge Kjelstadli går denne en del raskere enn hans egen Daycruiser, men tjuvene hadde rundt 200 liter diesel om bord.

– De kunne kommet seg til Bergen om de ville det, spekulerte han da Sunnmørsposten tok kontakt på tirsdag. Derfor har båteieren forståelse for at politiet ga opp jakta ut Breisundet mot åpent hav.

Følg smp.no på Facebook

– Politiet var klar over at tjuvene kunne kjøre svært langt rett vest, og tjuvene ga ingen tegn til å gi seg. Vi må huske at dette er en gjenstand, og det er ikke verdt å sette liv og helse i fare. En båt er forsikret, sa en forståelsesfull båteier.

– Nøklene hadde de ikke, så jeg vet ikke hvordan de fikk start, sa Kjelstadli. Den røde jolla ble for øvrig stjålet fra Hatlane, ifølge eieren der.

Smp.no følger saka

Øya Riste ligger nord for Kvamsøya i Sande kommune. Foto: GOOGLE MAPS
Det kan se ut som at noen i beste fall har vært uheldig med fjøreforholdene. Foto: Smp-tipser
Alt tyder på at det er den stjålne Daycruiseren som nå er funnet. Foto: SMP-tipser
Denne båten ble meldt stjålet tidlig tirsdag morgen. Foto: PRIVAT
Nylig ble en stjålet RIB-båt funnet igjen i Volda, etter at den ble tatt fra et større skip ved Fiskarstrand Verft. Foto: KNUT ARNE AARSET
Denne personen er mistenkt for innbruddsforsøk i området Tørla natt til søndag. Foto: POLITIET