På nord-delen står Emma Winje fra Ørsta og selger bær for Krohn i Molde, rett ved siden av noen som gir seg ut å for å selge bær fra Valldal. På sør får du Skåla-bær. Winje forteller likevel at konkurransen er ikke er så merkbar.

– Om vi må på do, passer den andre på. Vi veksler med hverandre om vi mangler veksel, så det går bra. Tilbudene er litt forskjellige i de to bodene. Krohn har en del billige småbær til sylting, mens den andre boden i tillegg til jordbær har molte, blåbær og bringebær. Krohn har hatt bær siden uke 28, en uke etter forventet. I Valldal har de ikke fått ut de store volumene enda.

– Hvorfor har moldenserne fått til det de ikke gjør i Valldal da?

– Det må være fordi det er mer sol der det da? humrer Emma.

Valldallbær?

Fordi jorbærsommeren har vært treg i Valldal spør vi den andre boden hvordan det har seg til at de har?

– Denne jordbæra er fra østlandet den, men blåbæra er fra Valldal.

– Men på plakaten ser det ut som om jordbæra er fra der også?

– Det kan hende. Vi sier det til de som spør, men den ligner litt, gjør den ikke?

Kjent problem

Harald Valle i Valldal Grønt forteller at dette er et kjent problem.

– I flere år har vi sett dette. Det som må være klart for alle er at dette ikke har noe med oss å gjøre. Når noen spør om hvorfor de gjør dette, så svarer de at de gjør det fordi det er et godt navn. På grunn av dette får vi mange reklamasjoner på dårlige bær. Vi har også sett eksempler på at det står «Product of Belgium» på innpakningen.

– Men hva skal kunden gjøre?

– Det viktige er at kunden må spørre og grave litt, gjerne høre hvilken gård varen kommer fra. Det er mange som er opptatt av hvor maten vi spiser kommer fra, om det er kjøtt eller jordbær. Det er viktig å få fram at det er noen bønder som selger på torgene, og det er helt legitimt.

Da han får se bildene sier han dette ser ut som svært tvilsomt i forhold til markedsføringsloven.

<strong>Problem:</strong> Harald Valle i Valldal Grønt irriterer seg over at noen misbruker Valldal-navnet.