Helt siden 1970-tallet har sunnmøring Oddvar Lundanes hatt en brennende interesse for Saab. Bilmerket er ikke lenger i produksjon, men for Lundanes lever Saaben i beste velgående.

- Jeg skal kjøre min Saab 96, v-4. Det er en 72-modell. Øystein kjører en Saab 99 GL, som er fra 1976. Vi har hatt interessen lenger enn bilene for å si det sånn!

Sammen med barndomskompisen Øystein Ødegård, skal de møte de møte de andre IntSaab-deltakerne når de kommer til Loen på tirsdag.

- Da blir vi med festen når de kommer til Loen, og kjører sammen med dem til Geiranger. Deretter gjennom Valldalen, og til campingen ved Trollstigen.

Rally-stjerne

På 70-tallet var det Saab-bilene som vant mange ralley-løp i Monte Carlo. Med rally-kjøreren, Eric Carlsson som superstjerne, fikk bilmerket god PR.

- Interessen begynte med Eric Carlsson og løpene han gjorde. På den tida fikk jeg og Øystein være med broren til Øysten, når han skulle delta i løp. Da kjørte han Saab, og vi fikk da en veldig stor interesse for denne bilen.

Lundanes har brukt et par år på å restaurere sin 72-modell.

- Nå har jeg brukt to år på å få bilen i god stand. Det er helt ny lakk og bremser og slikt. Det blir en del veteranbiler og nyere biler i dette løpet. Et brekt spekter rett og slett. Man merker jo at etter det ble slutt på produksjonen, er det lite biler igjen, og de gamle blir ganske sjeldne.

Intsaab 2015

Intsaab-løpet er et årlig arrangement, i regi av Gammalsaabens Venner. I år er Norge vertsnasjon, og det er 140 påmeldte biler, med deltakere fra 13 land. Løpet er for å hylle bilmerkets historie, og vise at selv om bilene ikke lenger er i produksjon, lever entusiasmen videre. Løpet startet i dag fra Bergen, og avsluttes den 7. august i Åndalsnes.

Intsaab blir værende i Loen, tirsdag og onsdag, og kjører videre til Geiranger på torsdag.