– Hadde man satset penger på dette resultatet, hadde man blitt millionær i dag, utbryter Tor Erling Johansen, som sammen med Jan Modell trillet inn til mål på Fredagsbirken på tiden 6.19.

– Det var en fantastisk tur. Jeg har vært med på flere store ritt i år, men det her er det største.

Gikk med rullator til start

For det var ingen selvfølge at kameratene skulle komme seg de 92 kilometerne fra Rena til Lillehammer. Jan Modell er sterkt preget av Parkinson, og er nær hundre prosent pleietrengende. Men da Johansen bestemte seg for å gi en birkenbillett i julegave i fjor, var det ingen vei tilbake.

– Han har et ekstremt pågangsmot, og han er veldig positivt innstilt. Han løser problemene som de kommer, sier Johansen.

Modell brukte rullator for å komme seg til start. Satte seg på sykkelen, sykla i seks timer, kom i mål og tok rullatoren videre.

– Av dem som har fullført i dag, er nok Jan den store helten. Jeg tviler på om andre har hatt det hardere.

Flere prosjekter?

Modell på sin side virker nærmest uberørt av bragden.

– Det var en trivelig tur og et bra arrangement. Kroppen stivna litt, men ellers ingen problemer, sier Modell, som er fornøyd med turmakkeren sin.

– Han var trygg og sikker. Det er veldig fint å ha med Tor Erling, sier Modell, som sier at han gjennom en lang idrettskarriere nå har fått være med på det meste, og planlegger foreløpig ingen nye prosjekter.

Johansen har derimot andre planer.

– Dette blir ikke siste prosjekt. Neste tur blir Hellandshornet, et fjell som ligger rett bak huset til Jan, som han ikke har besteget på mange år, sier Johansen.

Men først skal dagens påkjenning feires på Hafjell, med grilling og andre hjelperyttere som fullførte det tradisjonelle sykkelrittet en dag før hovedrittet tar til.

Tor Erling Johansen og Jan Modell hadde ingen problemer med å komme seg gjennom Birkebeinerrittet på fredag. Foto: Erlend Vikene