– Vi har hatt en veldig hektisk sommer. Både i vår og sommer ser vi en økning i vold- og overgrepssaker, og i sommer har vi hatt flere akuttiltak enn vi har hatt tidligere, sier Vivian Dyb, leder for barneverntjenesten i Ålesund.

Økning

Økningen i vold- og overgrepssaker er en generell trend over hele landet. Den lokale økningen i akuttsaker, er det ingen entydig forklaring på.

– Det er vanskelig å forklare hvorfor vi får flere akuttsaker i sommer enn tidligere år. Det kan skyldes en rekke tilfeldigheter, sier Dyb. Etter at sakene har vært gjennomgått, defineres de som flere enkeltstående tilfeller, uten noen tydelig sammenheng eller mønster. Men generelt er rus eller alvorlig psykisk sjukdom hos foreldre, eller store atferdsvansker hos barn, ofte utløsende faktorer i akuttsaker.

– Større tillit

Forskjellen fra sommer og året ellers, er at det er flere privatpersoner som henvender seg til barnevernet, mens skole, barnehage og andre instanser har ferie.

– Barnevernet får også generelt flere henvendelser, noe som ses i sammenheng med at folk har fått større tillit til barnevernet. Og det er bra, påpeker hun. Det medvirker til å hindre vold og overgrep.

– Mer opplyst

Hun mener og at folk er blitt mer opplyst om de faktiske forholda i barnevernet ved at barnevernet er blitt mer åpne, og medietilgangen i befolkningen har økt.

Hun viser og til at forskning viser at mange synes de har fått god hjelp av barnevernet. Slikt bidrar til økt tillit og flere henvendelser, mener hun.

Alarm

Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111 er landsdekkende. I mange kommuner, som ikke også har egen vakttelefon utenom åpningstida til barnevernet, får en her møte profesjonelle som kan hjelpe. Både på landsbasis og lokalt er det færre henvendelser på denne alarmtelefonen i sommer enn året ellers. I Ålesund har barnevernet og egen vakttelefon til Barnevernvakta. Her har pågangen i sommer vært særlig merkbar i helgene.