– Jeg gleder meg. Det er ikke hver dag man får ansvar for et så stort prosjekt, sier Nærø til Sunnmørsposten.

Marianne, som har pikenavnet Ytre-Hauge, er ansatt av Statens vegvesen for å dra i trådene for fastlandssambandet Nordøyvegen. Det vil koste tre milliarder kroner. Spørsmålet om bompengefinansiering skal først opp i Stortinget, kanskje allerede før nyttår.

Er klar

– Du tar det for gitt at det blir utbygging?

– Bestillingen går ut på det og vi vil være klar når politikerne er klare med det formelle omkring utbyggingen, sier hun bestemt.

Stortinget skal gi tilslutning til bompengefinansiering og fylkeskommunen kommer med en uavhengig rapport om finansieringa av prosjektet.

Marianne Nærø er utdannet byggingeniør fra Høgskolen i Ålesund, og har plusset på med bedriftsøkonomi. Inntil hun ble ansatt i Statens vegvesen, var hun ansatt ved arkitekt- og ingeniørfirmaet Olset AS i Ålesund. I vegvesenet har hun hatt ansvar for utbygging av ferjekaier.

Sterk organisasjon

– Hvilke utfordringer ser du med utbygging av Nordøyvegen?

– Utfordringer? spør hun og forstår ikke helt spørsmålet.

Hun vet hvilken jobb som skal gjøres og svarer på det.

– Den første jobben er å skaffe folk til prosjektorganisasjonen. Vi må sørge for at den er sterk nok. En stor oppgave i fortsettelsen er anbudene som skal ut.

– Når skjer det?

– Det er ikke avklart. Spørsmålet er hvilken kontraktstrategi vi velger og hvor store entreprisene blir, sier hun.

Økonomisk ekspertise

Fylkespolitikerne ønsker skarpskodde økonomer i ledelsen. Ifølge rapporten til konsulentselskapet Faveo, som er fylkeskommunens prosjektkoordinator, blir det neppe klart før rundt sommeren.

Byggetida er beregnet til fem år.

– Målet er vel å få prosjektet så billig som mulig?

– Vi skal ha et prosjekt til riktig pris og riktig kvalitet, understreker prosjektlederen, som tilsynelatende ikke lar seg skremme av forvaltningen av tre milliarder kroner.

To sentrale personer i innspurten av behandlingen av Nordøyvegen, samferdselssjef Arild Fuglseth (t.v.) og leder av samferdselsutvalget, Oddbjørn Vatne (Sp) (t.h.)