– Det er bare å bruke fantasien,  sa Øivind Benestad til de rundt 30 frammøtte i St. Olav kyrkje i Hatlane på lørdag. «Mann og kvinne – utgått på dato?» var tittelen på foredraget han holdt.

Benestad er daglig leder i stiftelsen «MorFarBarn» som jobber for å bevare ekteskapet som en samlivsinstitusjon mellom mann og kvinne, og for barns rett til å kjenne både mor og far.

Radikalt

Benestad, tror du at to brødre eller mor og datter vil kunne gifte seg i framtida, slik du advarte mot under møtet?

– Ikke i min levetid, kanskje, men hvorfor ikke senere? Hvis kun kjærlighet skal være grunnlaget for all tenkning rundt ekteskap og samliv, så ser jeg ingen grunn til at ikke også andre samlivsformer kan bli aktuelle. Jeg bruker nevnte eksempler for å vise hvor radikalt det er å bryte med og oppløse mor, far og barn-relasjonens betydning, sier Benestad til Sunnmørsposten.

Kjærlighet

Han understreket gjentatte ganger under lørdagens møte at dette ikke er en kamp mot homofile eller andre med annen legning og annet levesett.

– Vi skal møte alle mennesker med respekt og kjærlighet. Det må være mulig å være venn, kollega og foreldre til noen med ulikt syn, uten å måtte oppgi det jeg og mange med meg mener er Guds sannhet. Mitt kall er å kjempe for ekteskapet mellom mann og kvinne, og for mor, far og barn-relasjonen. Jeg vet at mange ikke tør å si høgt at de mener at ekteskapet er for mann og kvinne, sa han.

Katastrofe

Benestad vet han er kontroversiell. Under møtet delte han utdrag fra hatpost og kommentarer han har fått.

– Det er følelser som styrer i denne saka. Mange ser ikke at det valget kirka nå kanskje tar får ringvirkninger for samfunnet

på sikt. Ekteskapet vil kunne bli det som Stortinget til enhver tid mener at det er, og da kan det være hva som helst.

– Det er en kulturell katastrofe hvis sæd og egg, donorer og surrogatmødre på barnemarkedet blir sidestilt med mor og far. Det er de voksnes behov som skal tilfredsstilles, ikke barnets behov for å ha og kjenne både mor og far.

– Kirka kan ikke la seg styre av tidsånden, men av Den hellige ånd. Og biskoper må gjøre det samme, mener Benestad.

Spørsmål fra salen

Benestad viste under foredraget sitt til forskning og barnepsykologi som angivelig forteller at barn som vokser opp med biologiske foreldre klarer seg best.

– Men det finnes studier som viser at planlagt farløse barn også har det bra, var en kommentar fra salen.

– Mye av den tidligere forskningen har vært ideologisk farget, med en agenda om å påvirke opinionen. Jeg har ikke fulgt så godt med på forskningen de siste årene. Jeg kan ikke si at det er verre å vokse opp med to mødre. Men mye annen forskning og kjent barnepsykologi sier at det er best med mor og far, gjentok Benestad, uten å oppgi noen kilder.

– Hva skal vi gjøre hvis demokratiet seirer i denne saka og Guds ord ikke blir respektert? var et spørsmål fra publikum.

– Mitt svar er å respektere hverandres løsninger, samvittighet og kall, svarte Benestad.

– Mange kristne vil si at nok er nok og melde seg ut av Den norske kirke, men likevel fortsette arbeidet i sin lokale menighet. Det er en løsning, mener han.

Vil løfte opp de utstøtte

– Det vi egentlig kjemper for er at kirka skal bli mer åpen for alle, sier Therese Utgård, førstekandidat og talsperson for Åpen folkekirke Møre.

– Vi er for likekjønnet vigsel også i kirka. Ikke fordi kirka skal springe etter samfunnet, men fordi vi tror på det Jesus sa og gjorde, og føler det er vår plikt å gjøre som han, nemlig å løfte opp de utstøtte. Det er vår plikt å likebehandle folk. Det er et kall, sier Utgård.

– Alle kirkevalg er viktige, og jeg håper så mange som mulig deltar i valget, uavhengig av hva de mener om likekjønnet vigsel.

– For mange er årets kirkevalg ekstra viktig, fordi de er lei av å vente, og lei av å ha den samme gamle diskusjonen om igjen.

– Vi har fått mye støtte fra folk. Høg valgdeltakelse vil slå positivt ut for oss, tror Utgård.

Therese Utgård, førstekandidat og talsperson for Åpen folkekirke Møre, kjemper for at kirka skal bli mer åpen for alle. Foto: Alexander Worren