Fire romsdalsbedrifter står bak nyvinningen som lanseres under designmessen «Designers Saturday Oslo» til helga. Målet har vært å lage en garderobekrok som tar bedre vare på sikkerheten til barn i skoler og barnehager.

Ideen er like enkel som den er smart: Kroken tåler vekten av klær, utstyr og mindre sekker, men løses ut og faller ned om belastningen overstiger vekten til en gjennomsnittlig ettåring.

– Det er fristende å spørre: Hvorfor har ingen tenkt på dette før?

Dødsfall

Kroken har fått navnet «Hlín» etter den norrøne gudinnen Lin, som betyr «den som verner». Nå ser Hjelden og de andre som har vært med på prosjektet, fram til å presentere den for markedet.

– Jeg er veldig spent. Vi mener at dette representerer noe helt nytt, og samtidig er det et sikkerhetsprodukt vi mener kan ha stor samfunnsmessig betydning, forteller Hjelden.

Mangler oversikt

Hvor mange barn som er skadet på tilsvarende måte, er det ingen som har oversikt over. Først neste år - når en ny registreringsmetode tas i bruk - vil norske myndigheter få en samla oversikt over hvor mange barn som skades i norske barnehager.

Sunnmørsposten har tidligere skrevet om hvordan en del barnehager har gjort garderobene tryggere etter dødsfallet. Likevel er det fortsatt mange kroker i barnehager og skoler som utgjør en sikkerhetsrisiko.

Les også:Ventet to år med å sjekke barnehage etter Daniel ble invalidForeldrene: – Loven er dårlig for barna

Lokal produksjon

Rauma-fabrikken er en betydelig produsent av møbler og interiør til skoler og barnehager her til lands, og omsatte i fjor for nær 37 millioner kroner.

Svein Alstadsæter i Grandes datterbedrift, Offinn, er mannen bak ideen og kroken skal settes i produksjon ved en annen Rauma-bedrift – Plasto.

Gjør som flere enn 23.000 andre - like smp.no på Facebook

Allerede i høst vil den robotstyrte produksjonslinjen hos Plasto starte opp arbeidet med å lage de første krokene for salg.

– Tror dere at kroken også kan ha et internasjonalt marked?

– Ja, for så vidt. Vi har ikke lagt det inn i våre kalkyler, men vi har snakket om at dette kan være et produkt som burde være interessant for de store leverandørene av beslagsvarer, sier Hjelden.

<strong>Prototype:</strong> Produksjonen av garderobekroken skal skje hos Plasto i Rauma, men prototypen er lagd i Kina. Kroken er støpt i plast og tilpasset eksisterende produkter fra Grande. Foto: Privat