Espen Remme (43) hadde tirsdag sin første arbeidsdag som ny adm. direktør i Helse Møre og Romsdal. Han tar over et foretak som i juli var 51 millioner dårligere stilt enn det nye resultatkravet fra Helse Midt-Norge.

Dette er vel 85 millioner bak prognosen for året. Samtidig har styreleder Stein Kinserdal inngått en avtale med Helse Midt-Norge om at det på de fire sjukehusene i Møre og Romsdal skal spares 630 millioner innen 2021. Remme vil ikke kommentere om denne avtalen er urealistisk inngått sett ut ifra rammene fylket får.

Les også: Fogderistrid ødelegger sjukehustilbudet

Offensiv ny direktør

– Vi er nødt til å få dette til å gå i riktig retning. Det er mitt utgangspunkt, sier en offensiv Espen Remme på sin første arbeidsdag.

– Det blir enda tøffere neste år når dere går i minus i år?

Hvorfor?

Remme er opptatt av å finne årsakene til at det går galt økonomisk måned for måned. Den nye direktøren vil forenkle prosesser og legge til rette for at ledere og ansatte selv kan gjøre grep der skoen trykker.

I sommer var det på høyere lønnskostnader, økt innleie og vareforbruk det sprakk.

– Dette viser at vi bruker mer penger enn vi har. Jeg vil bruke mye energi framover for å finne årsaksforklaringene. Det er for lettvint å trekke fram enkeltfaktorer, mener Remme.

Les også: Nå kan du finne dine helseopplysninger på nett

– Hva slags konsekvenser har dette?

– Det at vi bruker for mye penger tærer på reservene vi har, og gjør situasjonen mer krevende på sikt.

– Kommer du til å legge fram nye kutt og foreta strukturelle grep?

– Nei, først må vi tyngre inn i arbeidet med å mobilisere hele organisasjonen.

– Gir dette penger?

– På sikt vil det gi oss det. Om alle i organisasjonen bidrar litt per dag vil vi greie å skape en mer rasjonell drift, uten at det skal gå på bekostning av sjukehustilbudet i Møre og Romsdal.– Hvordan skal de ansatte forstå det å «bidra litt»?

– De skal bruke kunnskapen og erfaringene sine. På noen områder må vi jobbe mer effektivt både kostnadsmessig og faglig.

Samarbeid

Remme mener at det finnes eksempler på unødvendige prosedyrer som kan løses enklere i helsesektoren. Samtidig sier han at summene det er snakk om er små i forhold til et totalbudsjett på 5,9 milliarder kroner. Han vil ikke begi seg ut på hvorvidt den såkalte Magnussen-modellen gir Helse Møre og Romsdal urealistiske rammebetingelser.

Likevel er det ikke til å stikke under en stol at Helse Møre og Romsdal aldri har nådd resultatkravene fra Helse Midt.

– Må noen åpne pengesekken med tanke på bygging av nytt sjukehus i nordfylket?

– Her må vi avvente å se hvilke føringer som kommer i nasjonal helse- og sjukehusplan, men beslutningen er tatt, og det nye sjukehuset skal stå ferdig i 2021.

– Er det dekning for å bruke ordet «krise»?

– Vi er nødt til å starte prosesser som gir resultater. Det handler om å få over 6000 ansatte til å fokusere på strategien om å forbedre måten vi jobber på.

<strong>KLAR:</strong> Espen Remme tok i går over som ny adm. direktør i Helse Møre og Romsdal etter at Astrid Eidsvik gikk av i fjor. I mellomtiden har Dag Hårstad vært konstituert i stillingen. foto: morten hjertø