- Dette er tre svært forskjellige filmer i størrelse og sjanger, men felles for alle tre filmene er gode kvaliteter og forutsetninger for å nå gjennom i Oscar-sammenheng, og etter grundig gjennomgang har komiteen valgt Bølgen som Norges kandidat, skriver juryen i begrunnelsen.

Se Sunnmørspostens presentasjon av trusselen som Åkerneset, også kalt Åkneset, faktisk utgjør: Fjellet som trugar - slik vert den verkelege bølga

De tre filmkandidatene var «Å vende tilbake» (Henrik Martin Dahlsbakken), «De nærmeste» (Anne Sewitsky) og «Bølgen» (Roar Uthaug). Nå blir det altså Bølgen som får være med og konkurrere om Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.

Nyheten ble kunngjort like over klokka 13 av Norsk Filminstitutt.

Filmen hadde kinopremiere for få dager siden, 28. august. Ifølge Filmweb strømmet hele 133.331 publikummere til kinosalene allerede første helgen.

Les også anmeldelsen: Nervepirrende og velgjort

- Etter Oscar-komiteens mening har filmen om flodbølgekatastrofen som rammer Geiranger sterke filmatiske kvaliteter, et imponerende skuespillergalleri og et norsk særpreg som gjør den til noe langt mer enn den sjangerfilmen den også er.

- Filmen har et overbevisende visuelt uttrykk og et overbevisende indre og ytre drama. Kombinert med manus og Roar Uthaugs solide regigrep, er Oscarkomiteen sikre i sitt valg om at Bølgen er den beste kandidaten, skriver juryen videre.

Første i Skandinavia

Bølgen er den aller første katastrofefilmen fra Skandinavia. Den handler om den erfarne geologen Kristian Eikjord som plutselig befinner seg midt i sitt livs verste mareritt. Alarmen går ved skredsenteret i Geiranger. Raset geologene har fryktet er et faktum, og en gigantisk flodbølge er på vei mot Geiranger.

Kristian Eikjord er splittet fra sin familie og det er ti minutter til det fossende infernoet treffer. Det blir en livsfarlig kamp mot klokken før de kraftigste naturkreftene Norge har sett treffer land.

Bølgen var åpningsfilm under filmfestivalen i Haugesund. Den hadde norsk premiere fredag 28. august, med den tredje beste åpningshelgen for en norsk film noensinne. Den skal videre til filmfestivalen i Toronto i midten av september og presenteres for et nordamerikansk publikum.

Roar Uthaug og Fantefilms Bølgen blir Norges Oscar-kandidat for Beste utenlandske film. Foto: Norsk filminstitutt