Ålesund sjukehus merket større pågang under festivalhelga, og som følge av dette vil akuttmottaket øke bemanningen til neste år, opplyser seksjonsleder Elin Molvær Dybvik til smp.no.

– Generelt vil vi øke bemanningen slik vi gjør nyttårsaften, natt til 17. mai, påska og andre ganger vi vet at det er mye folk ute, sier hun.

Sjukehuset hadde flere overstadige berusede ungdommer på akuttmottaket festivalhelga i år enn tidligere, men seksjonslederen mener det er vanskelig å slå fast om det var folk tilknyttet arrangementet.

Også Judith Molvær, teamleder på legevakta i Ålesund, sier at de opplevde stor pågang under helga.

– Det var mye rus, mer enn det pleier å være. Jeg tør ikke spekulere i om det var mer nå enn under tidligere festivaler, men vi hadde oppbemannet på legesida, forteller hun.

– Fornuftig tiltak

Gründer Ante Giskeødegård i Momentium mener det er et godt tiltak at sjukehuset oppbemanner.

– Det var 23.000 på festival i løpet av helga, da er det naturlig at det blir et ekstra trykk både i forhold til rus og andre ting. Jeg mener det er fornuftig av sjukehuset å oppbemanne, sier Giskeødegård.

Han mener at siden det er så mange ute, vil det statistisk sett være flere sjukdomstilfeller.

– Men i år registrerte vi mindre pågang hos sikkerhet, politi og Røde Kors. Totalt sett var det færre hendelser i år sammenlignet med i fjor, forteller Giskeødegård.

Momentium skal ha satset mye på sikkerhet og arrangøren hevder å ha fått gode tilbakemeldinger i år.

Når det gjelder alkoholservering, har Momentium blant annet etablert en såkalt sikkerhetssluse i baren.

– Problemet med alkohol er ikke inne på festivalområdet, men utenfor, mener Giskeødegård.

– Bedre i år

Trond Inge Larsgård var vaktleder for Spjelkavik Røde Kors under Jugendfest. Han er enig med festivalledelsen i at det totalt sett var bedre i år.

– Vi ser litt av det samme som hvert år. En del av situasjonene som oppstår skjer på grunn av beruselse på utsiden av stadion, forteller han.

Larsgård spekulerer i om at noen av de som blir nektet inngang på grunn av beruselse blir «hengende» utenfor i stedet for å gå hjem.

– En må forvente at det blir beruselse med så mye folk. Vi har flere tilfeller hvert år rundt sjukdom som blomstrer opp under festivalen. Disse trenger ikke å ha noe med festivalen å gjøre, og i enkelte tilfeller er også personene klin edru, mener han.

Larsgård konkluderer med at de grepene som var nødvendig fra i fjor, ble tatt under festivalen i år når det gjelder sikkerhet og sanitetstjeneste.